Sen Anlat Karadeniz dizisi yayından ivedilikle kaldırılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Atv kanalında Çarşamba günleri yayınlanan Sen Anlat Karadeniz dizisinin 17.04.2019 tarihli 48. bölümünde kadın karakterler üzerinden kurgulanan aşağılama ve hakaret olay örgüsü içerisinde şu şekilde yedirilmiştir:  Murat karakterinin bir bölüm önce eşi tarafından terk edilmesi ve evlilik (bu açıkça belirtilmese de nikah masasına oturulmuş ve takı töreni yapılmıştır) sonrası hemen çapkınlık turlarına başlaması sonucu ayarladığı randevu esnasında kadın karakterin dış görünüş, duruş, sosyal konum özellikleriyle aşağılandığı görülmüştür. Yine aynı şekilde Mercan karakteri evli bir erkeğe takıntılı sevgisinden dolayı bir kutu hap içerek şizofrenik hayaller eşliğinde intihara teşebbüs ettirilmiştir. Bu olayda hem kadının onuruna hakaret olduğu gibi hem de intihar ile takıntı duyduğu kişiyi cezalandırma da vardır. Bu noktada izleyenleri bu olumsuz davranış konusunda teşvik edebilir. Bunların yanı sıra hikayeye dünkü bölüm ile dahil olan Hazan ve nine karakteri üzerinden de Karadeniz insanını aşağılama yoluna gidilmiş ve belaltı söylemle Tahir karakterine kendi torunu, Hazan karakterini başgöz etmesi vurgulanmıştır. Burada en acı verici nokta Tahir karakterinin evli oluşu ve parmağındaki yüzüktür. O sahnede kullanılan metaforlar, dil ve üslup, duruş, fon müzikleri bu hikayenin kadın şiddeti ekseninden çıkıp artık yasak ilişki ve iki kadın ve bir adam olgusunu ele alacağı aşikardır. Zaten halihazırda bölüm ana kadın karakterinin flulaştırıldığı yeni gelen Hazan karakteri ve Tahir karakterinin birbirlerine dönük, net çekimi ile gözler önündedir.

Bir başka husus ise Asiye karakterinin şizofrenik boyuta gelen kıskançlığı ve bu konuda Nefes karakterini beslemesi kadınlar üzerinden dalga geçilen bir başka unsurdur. Bu kıssalar olay örgüsünde neler olabileceği konusunda göz kırpmaktadır izleyicilere.

Onca tepki ve tt çalışmasına rağmen bunlara kulağını tıkayan yapım seyirciyile alay eder gibi #DönmekYok etiketini kullanmış ve bu etiket diziden herhangi bir replik değildir. Burada kasıt unsuru göz önündedir.

Sen Anlat Karadeniz projesi rızası dışı eve kapatılan ve tecavüz, taciz ve şiddet gören bir kadın ile mert bir Karadeniz erkeğinin sevdası ve kötülüklere beraber mücaledesi anlatan bir destan iken şimdi ana amacı ve ekseninden çıkmış küçük düşürücü, sosyal mesajsız sıradan bir dizi olmuştur. Kadına şiddetle savaş üzerinden birçok mazlumun cesaretlenmesi öyküleri ana haberlerde yayınlandığı bir dönemden sonra maalesef gelinen noktada şu çok açıktır: Bu dizi asla bu hassas konu üzerinden prim yapmaya devam ettirilmemeli, asıl amacı için çabalayan senaristleri, ekipleri ve vicdanlı oyuncularının emeklerine zeval getirilmeden sonlandırılmalıdır.