Selçuk Belediyesi Deve Güreşinin Korunması için UNESCO'ya Yaptığı Başvuruyu Geri Çeksin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Selçuk Belediyesi, deve güreşinin “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine alınması için UNESCO’ya başvuru hazırlığı yaptıklarını açıkladı.

Ancak Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 1978 yılında imzalandığı yer bizzat UNESCO. Türkiye’nin de imzası bulunan bu bildirge, hayvana eziyeti ve hayvanların eğlence amacıyla kullanılmasını yasaklıyor.

Efes Deve Güreşleri Festivali’nin kültür listesine başvurusu hem hayvan hakları hem de başvurulan mercinin ne olduğu, ne yaptığını bilmemek adına utanç vericidir.

Deve Güreşi kültür değil hayvanlara eziyettir, bu eziyetin atarımız tarafından kaç yıl sürdürüldüğü de onu eziyet olmaktan çıkartarak ''kültür'' adı altında masumlaştıramaz.

Bu eziyetlerden çeşitli şekillerde fayda sağlayan insanlar başka başka şeyler iddia edip hayali tablolar çizseler de, herkes bilir ki hiçbir canlı durduk yere bir başka canlıya saldırmaz.  Bu develerin de dövüşmek istemediklerinde, ayaklarına demir çubukla, tahta sopalarla vuruyor. Yarışı kaybedince ağızlarından kan gelene kadar dövüyorlar.

Ayrıca Akdeniz ve Ege bölgesinde bitmek bilmeyen sözde deve güreşi festivallerinde güreştirilen develer, Van Başkale'de karlı tepe ve yaylalarda ''zora alışmaları'' için kışı geçirmeye mecbur bırakılıyorlar.

Selçuk ilçesinin UNESCO'ya başvurmak için sayısal doğal ve kültürel mirası vardır ve UNESCO'nun kendi çıkardığı ve ülkemizinde imzaladığı bir yasaya ve vicdanlara tamamen aykırı olan bu başvurudan vazgeçerek belediyenin enerji ve kaynaklarını başka alanlara kaydırmasını istiyorum.

Hayvanları güreştirmek kültür değil vahşettir.