#Salvem Éller

#Salvem Éller

0 personas firmaron. ¡Ayuda a conseguir 2,500!
Al lograr la meta de 2,500 firmas, es más probable que la petición pueda ser publicada por los medios de comunicación locales.

Salvem Eller lanzó esta petición dirigida para Generalitat de Catalunya: Salvem Éller. Protegim l'entorn.

La història es repeteix. Fa 15 anys, Pedra, un poble de 5 cases habitades, es va mobilitzar per evitar la construcció de 137 nous habitatges. A Éller, al 2019, tornem a ser-hi. 

Éller és un petit poble de l’Alt Pirineu, situat a 1.450 metres d’alçada entre els espais naturals protegits de la vall del riu Duran i l’EIN Tosa Plana de Lles – Puigpedrós, a la comarca de la Cerdanya. Està format per unes 20 cases i quasi el mateix número de residents permanents. És un lloc únic per la seva ubicació d’alta muntanya, forma part d’un paisatge amb un fort caràcter, envoltat de camps i prats entramats amb antics camins brodats de parets de pedra seca que emmarquen un paisatge captivador. L’indret acull un ric patrimoni cultural i natural. La tipologia de les cases conserva un fort caràcter tradicional propi dels pobles d’alta muntanya. El  poble està format per petits masos dins del nucli, amb era i paller.  Una petita joia que, per la seva distància respecte al fons de la vall i les pistes d’esquí, s’ha preservat dels excessos urbanístics que s’han comès en altres indrets de la Cerdanya. 

Però ara Éller és troba en el punt de mira de l’especulació urbanística.  El Pla Urbanístic de Bellver preveu des de fa 33 anys la creació d’una àrea urbana en uns camps adjacents a l’entrada del poble. La previsió és de construir-hi una nova urbanització que arribaria a duplicar amb 22 nous habitatges l’actual nombre d’habitatges, deixant el poble històric en un segon pla. Un creixement desmesurat en total desacord amb els valors arquitectònics i paisatgístics que caracteritzen el poble i el seu entorn. Això desvirtuaria aquest lloc emblemàtic que fins ara s‘ha salvat d’un estil de construcció desproporcionat, fora de lloc, purament especulatiu, que no respon a cap necessitat justificada. Es més, és anacrònic construir per destruir, quan ara veiem la necessitat de protegir el nostre bé més valuós: el patrimoni, el paisatge i el medi natural. 

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha inclòs aquest àmbit en el Pla Director Urbanístic de revisió de sols no sostenibles de l’Alt Pirineu, però només proposa la seva reducció en extensió, enlloc de la seva completa extinció. Fins el  proper 7 de Novembre el Pla Director està en informació pública i es poden presentar al·legacions demanant la completa extinció per que el Pla no tiri endavant. 

Necessitem tot el suport i ressò possible per aturar aquesta destrucció. Per a nosaltres i, sobretot, per a les generacions futures. Així com fa 15 anys es va poder salvar Pedra ara ens toca salvar Éller.

 

0 personas firmaron. ¡Ayuda a conseguir 2,500!
Al lograr la meta de 2,500 firmas, es más probable que la petición pueda ser publicada por los medios de comunicación locales.