Kampanya Kapatıldı

"Cama Can Katan İşçiler" Desteğinizi Bekliyor

Bu kampanya 763 destekçiye ulaştı

Bizler Şişecama bağlı Paşabahçe Kırklareli Fabrikasından işten çıkarılan 91 İşçiyiz.

Şişe Cam Yönetiminin yayımlamış olduğu bildiride işten çıkarılma sebebini şu şekilde açıklanmaktadır:

- "Cam Ev Eşyası sektöründe son yıllarda gerçekleşen yıllık ortalama %5 daralma ve işçilik de dahil olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış neticesinde, Türkiye'de kapasite optimizasyonuna yönelik tedbirler alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, ekonomik ömrünün sonuna gelen Kırklareli Fabrikası D fırınının 10/09/2017 tarihi itibariyle altı üretim hattı ile birlikte bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı süretle faaliyetlerine son verilecektir. Bu doğrultuda, fırının kapatılmasıyla oluşacak istihdam fazlası nedeniyle, toplu işçi çıkışı süreci yaşanacaktır."

Ancak aynı Şişe Cam yönetimi bundan bir yıl önce Mersin Fabrikasını kapatmış, şu günlerde de Mısırda yeni bir cam ev eşyası fabrikası satın almış, ve bölgemizde cam sektöründen emekli olmuş işçileri Mısır'a çalışmaya götürmeye hazırlanmaktadır.

İşin özeti şudur: - Şişe Cam yurt içinde cam ev eşyası sektörünü daraltmakta, yüksek maliyetleri gerekçe göstererek üretimini yurt dışına taşımaktadır. Trakya'nın lokomotiflerinden biri olan bu fabrikanın daralmasının devam etmesi durumunda bölge ekonomisinin ve bölge halkının büyük darbe alacağı bir gerçektir. Pazar payı daralmasını gerekçe göstererek yurt içindeki üretim üslerinin kapatılmasını ve daraltılmasını, bunun karşılığında üretimi yurt dışına taşınması -   kendi gerekçesini çürütmekte.

İşin diğer bir boyutu, 2000 yılından bu yana Şişe Cam işçilerinin tüm hak arama uğruna başlattıkları grevleri Bakanlar Kurulu kararları ile iptal edilmesidir. İşçi maliyetleri düşürülmüş, üretim arttırılmış yinede Şişe Cam'a bu işçi yaranamamıştır.

İşverenin ve işçilerinin örgütlü bulunduğu Kristal İş sendikası yetkilileri arasında varılan mutabakat sonucunda 100'e yakın işçi teşvik uygulaması ile işine son verilmiş, 91 işçi de "fazla istirahat aldığı gerekçesi" öne sürülerek işten çıkarılmıştır. İstirahat gerekçesi gerçeği yansıtmadığı gibi, ne işveren penceresinden bakışta, nede Sendikal pencereden bakışta toplumsal ahlakla bağdaşmamakta.Kaldı ki bölgemizdeki Şişe Cam Otomotiv ve Trakya Cam fabrikasında 200'den fazla sözleşmeli işçi çalışmakta ve  Sözleşmeleri bu ay sonunda sona ermekte. İşten atılan kadrolu işçilerin bu bölgede bu fabrikalara tüm özlük haklarıyla geçirilmesi mümkündür. Daha önce bu tür uygulamalar yapılmış olup, iyi niyet çerçevesinde bunun değerlendirilmesi imkanlar dahilindedir.

Bu durumun düzeltilmesi Şişe Cam ve Kristal İş sendikasına düşmekte

.Bunun için bizler, işten atılan 91 işçi sizlerin duyarlılığına ve vicdanlarınıza seslenerek bu gidişe DUR demenizi bekliyoruz,

Saygılarımızla,

DİRENEN CAM İŞÇİLERİ

Bugün Şaban imzanı bekliyor!

Şaban Koçak bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «sabankocak69@hotmail.com: Cama Can Katan İşçilere El Verin». Şaban ve imza atan diğer 762 kişiye katıl.