Kastamonu Ballıdağ Hastanemizi geri istiyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
sağlık bakanlığı tarafına Ersavaş sarı bu kampanyayı başlattı

Yıl 1954. İstanbul’daki Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahi Merkezi'nin yükünü azaltmak için yeni bir merkez için yer arayışına girildi. İsviçre’den uzmanlar geldi. Ormanlık arazisi ve hava şartları en uygun yer olarak Kastamonu Daday ilçesi seçildi. İsviçre’deki bir hastanenin mimarisinden esinlenerek 300 yataklı hastane inşa edildi.
Hastane, 53 bin dönüm arazi üzerine, adeta cennet gibi bir bölgede inşa edildi. Hastane binası sarıçam, karaçam ve kayın ormanlarının bulunduğu özel bir yerde yer aldı. Özellikle verem ve astım hastalarının şifa yeri oldu. Zamanla adı tüm Türkiye’ye yayıldı. İskenderun’dan hasta demir işçileri, Urfa’dan, Mardin’den, Karadeniz’den hastalar, Ballıdağ’ın yolunu tuttu. Yaygın rivayete göre 2–3 haftalık ömrü kaldığı söylenen hastalar, bu hastanede iyileşti ayağa kalktı.
300 YATAKLI HASTANE BİNASI ORTADA KALDI
Ünlü ‘Hababam Sınıfı’nın yazarı ve Türkiye Edebiyatı’nın efsane ismi Rıfat Ilgaz’ın da yaklaşık 3 ay bu hastanede tedavi gördü.
Özellikle 1970 ve 80’lerde etkin bir hizmetin verildiği hastanede 150 kadar personelle 4 vardiya çalışıyordu. Ancak 2000’li yıllara doğru hastanenin hasta sayısı
TİYATRO SALONU BİLE VAR
Lojmanları, çocuklar için oyun parkı, hastalar için yürüyüş parkuru gibi bir çok sosyal tesisi de barındıran hastanenin içinde, o günün şartlarında tiyatro salonu bile ihmal edilmedi.
Döneminde, başta verem olmak üzere göğüs hastalıkları hastalarının yatarak aylar süren tedavilerinde sıkılmamaları ve sosyal aktiviteler için tiyatro salonunun bulunduğu hastane, bugün korku filmleri sahnelerini andırıyor.
HACETTEPE İADE ETTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) bünyesinde hizmet veren hastane Sağlık Bakanlığı’na devredildi.
Bakanlık da hastaneyi Hacettepe Üniversitesi’ne 49 yıllığına kiraladı. Hacettepe Üniversitesi’nin hastanede gerekli tadilat ve yatırımı yapması beklenirken, önemli bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı.

Üniversite, bir süre 2 güvenlik görevlisi bulundurduğu hastaneyi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’ne devretti. Hastanenin, Orman Genel Müdürlüğü'ne devri ile belirsizlik daha da arttı. En son 2 güvenlik görevlisi de hastaneden çekildi. Kapı ve pencereleri açık durumdaki hastane, geçtiğimiz günlerde ilçeyi de etkisi altına alan fırtınada önemli ölçüde hasar gördü. Tüm elektrik kabloları sökülen hastanede, içerideki malzemeler de kimliği belirsiz kişilerce satılmış.

DEMİR İŞÇİLERİ DE BALLIDAĞ’A GİTTİ
“Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Daday’ın atardamarıydı.
150 kadar çalışanı vardı. İskenderun, Mardin, Urfa’dan hastalar gelirdi.
2–3 hafta içinde ölecek denene hasta buraya geldiğinde ayağa kalkıyordu. Hastane, şimdilerde kaderine terk edilmiş durumda.

Böyle bir dönemde bu yerimizin yine sağlık alanında hizmet vermeye başlaması tüm ülkeyi ilgilendirmekte.

Ballıdağ Hastanemize sahip çıkmalıyız.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.