ECMO'ya Bağlı Kızım Deniz için Destek Çağrısıdır

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

Deniz’i ECMO’ya bağlayan sürecin büyük olasılıkla, 28 Ekim’de yatırıldığı hastanede gerçekleşen eksik uygulama sonucu “sepsis şoka” girmesiyle başladığını ya da hızlandığını düşünmekteyim. İki buçuk gün uyumadı, yemek yemedi ve yatağın içinde oturdu. Kasları yoruldu. Ciddi nefes darlığı ve enfeksiyon tanısıyla yattığımız hastaneden durumunun ağırlaşması nedeniyle rıza vererek çıkıp, Marmara’ya geçtik.

Marmara Dahiliye Yoğun Bakım’da tedavisi yapıldı ve servise çıkarıldı. Bu süreçte Deniz’in daha önce yaşadığı şokun dikkate alındığını düşünmüyorum. Serviste gerçekleşen geç kalmış uygulamalar, personel yetersizliği, söylediklerimizin dikkate alınmaması, şokunun devam ederek, bedeninin ve özellikle de ciğerlerinin irrite olması nedeniyle durumu ağırlaşarak yeniden yoğun bakıma alındı.

Bu noktada yaşanan süreç, Deniz’in hastalığının yani Kistik Fibrozis’in beklenen gidişi olarak düşünüldü. Bir iki kez psikolojik destek aldı. Bu hastaneye yattığımızdan beri dile getirdiğim, bu kızı uyutun ve doyurun sözüne itibar edilmedi. Yoğun bakımda durumu yine toparlandı. Yalnız basınçlı odada kilo kaybı, halsizlği olan otuz yedi kiloluk bir hastanın bir kovanın üstüne oturtturularak yıkanılması, üşümemesi için getirilen fanın üşümeyi ikiye katlaması (fizik okusalardı belki öğrenirlerdi) yeni bir süreci başlattı. Yıkanmanın yorgunluğunu iki günde atabilse de, soğuk algınlığı zayıf immün sistemi yeni bir enfeksiyon kapmasına neden oldu. Akabinde servise çıktığımızda yıkanmadan, geniz kaşıntısından ve antibiyotik etkisi altında ateşinin otuz yediye çıktığından söz etsek de geç müdahale nedeniyle durumu gittikçe ağırlaşmaya başladı. Yeni bir antibiyotiğe başlanıldı. Bu antibiyotik böbreklere ağır geldiği için vücut ödem tutmaya başladı. Ödeme de geç müdahele edildi. Ödem nedeniyle solunum değerleri düştü, yemek yemesi neredeyse sıfırlandı.

Yeniden yoğun bakıma alındı. Değerler düzelmediği için önce entübe edildi, sonra bronkoskopi yapıldı ve en sonra da ECMO’ya bağlandı.

ECMO’ya bağlandığının ertesi günü Kartal Koşuyolu’a transfer edildi. Buradaki süreç de bana göre şöyle gerçekleşti: Hiçbir psikolojik destek almadan, Marmara’da entübeyle uyutulup Kartal Koşuyolu’nda ECMO ile uyandırılan bir hastadan söz ediyoruz. ECMO’da erken uyandırıldı. Ciğerlerinin gücünü anlamak için extübe edildi. İki gün sonra trakeostomi yapıldı. Bu da onu yorarak, değerlerinin oynamasına kilo kaybının sürmesine neden oldu.

Baştan beri herkese söylediğim, bu kızı uyutun, doyurun, beslenme tüpü takın, fizik tedavi, fizyo terapi uygulayın hep havada kaldı. Durmadan söylenilen “Kistik Fibrozis’in beklenen gidişi” bunlara engel mi oluşturuyordu? Kartal Koşuyolu’nda beslenme tüpü takıldı. Bu kez kalori sıkıntısı gündeme geldi. Fizik tedavi geç başladı. Psikolojik destek geldiğinin ertesi günü uyutulmasına karar verildi. Acı çekmemesi için uyutulacağı söylenildi, ama tam uyutulmadığı için çok ciddi acı çekiyor ve bu stresli süreçte değerlerinin düzelmesi bekleniyor.

Burada dördüncü haftasına girdiğimiz bu süreçte açıkçası bir şeylerin eksik ya da yanlış yapıldığını düşünmeye başladım. Baştan beri durmadan değişen söylemi artık algılayamaz durumdayım. Bu değişkenliğe temel olacak değişgelerin yalnız Deniz’e bağlı olduğunu düşünmüyorum.

Bu sürecin onu nereye götüreceğini bilmiyorum. Onun daha az acı çekmesini ve daha yüksek bakım koşullarıyla bakılmasını istiyorum.

Bugün Gül imzanı bekliyor!

Gül Özgeç bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Sağlık Bakanlığı: ECMO'ya Bağlı Kızım Deniz için Destek Çağrısıdır». Gül ve imza atan diğer 17.186 kişiye katıl.