Sağlık Bakanlığında engelli, kronik hastalık ve hamile çalışanlara idari izin verilsin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.500.

Cumhurbaşkanımızın Genelgesi ile tüm kurumlarda engelli, kronik hastalığı olan ve hamile çalışanlar idari izinli sayılmışlardır. Ancak Sağlık Bakanlığında çalışanlar, üstelik en riskli alan olan hastanelerde mesaisine devam ediyor.

Korona virüs pandemisi, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi bağlamında; engelliler için önemli ölçüde yüksek riskli ve insani acil bir durumdur.

Engelliler, kronik hastalığı olan ve hamile olanlar, corona virüse karşı en hassas gruplardır.

Acilen, Sağlık Bakanlığının bu haksızlığa dur demesini bekliyoruz.

Birçok engellilik durumu, altta yatan süreğen/kronik hastalıklardan kaynaklıdır. Ya da engelliğin beden üzerindeki etkileri sonucunda, organ düzeyinde birçok bozukluğun ortaya çıkması mümkündür. Örneğin, bedensel engeli nedeniyle tekerlekli sandalye kullanan bir birey, hareketsizliği nedeniyle dolaşım sistemi hastalıkları başta olmak üzere akciğer, kalp ve böbrek yetmezliği yaşayabilir, artan skolyoz nedeniyle akciğer enfeksiyonları daha tehlikeli hale gelebilir. Bedensel engelliliğe obezitenin eşlik etmesi de engelli bireyi, enfeksiyon karşısında yüksek riskli hale getirebilir. Zihinsel engeli olanların, kişisel hijyene yönelik yapmaları gerekenleri yerine getirmesinde güçlükler yaşaması olasıdır. Öte yandan körlerin, salgınla mücadelede yetersiz kalmaları, göz ardı edilen bir gerçektir. Körlerin, enfeksiyon bulaşı olan yerleri görememesi (karşısında öksüren bir kişinin ellerini masa üzerine koyduğunu görememesi gibi) kirli yüzeyleri fark edememeleri yada el yıkama ve tuvalet ile ilgili yönlendirmelerin yetersizliği nedeniyle kişisel hijyeni sağlamakta zorlanmaları mümkündür. Diyabet, astım, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların, herkesten daha çok risk altında oldukları tıp otoriteleri tarafından doğrulanmaktadır.

bunun yanında tüm bilgilendirilmelerin görme ve işitme engelliler için erişilebilir formatta olmasını bekliyoruz. İşitme engelliler için işaret dili ile, görme engelliler için betimlemeli ve braille alfabesi ile bilgilendirme istiyoruz.

İnsan hakları, en acil durumlarda dahi krounmalıdır.

Ayşe SARI

Sosyal Hizmet Uzmanı