YOĞUN BAKIMLAR ACİL İYİLEŞTİRİLMELİ

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.
500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
Sağlık bakanı, Dr. Fahrettin KOCA tarafına Lütfiye Bike bu kampanyayı başlattı

SAVUNMASIZ, YALNIZ, SOĞUK, MAKİNE SESLERİ ARASINDA BİR ÖLÜM, HASTAYA VE İNSANA YAPILMIŞ EN BÜYÜK HAKSIZLIKTIR.

Bir gün biz de,  ya o kapıda bekleyen, ya da o kapının içerisinde yatan olabiliriz. Yoğun bakım şartlarının daha insani boyutlara ulaşması için imza kampanyası başlattık. Sen de bir imza ile katkıda bulunabilirsin.

Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki sağlık alanında oldukça insani ve başarılı bir devrim geçirdiğimiz aşikardır, lakin yoğun bakımlarımızın hala iyileştirilmeye ihtiyacı vardır.

Hak sadece kağıtta yazılı olunca,  bir değer ifade etmiyor.

Dünya insan hakları beyannamesinde de  insan hakkı en üst seviyede  yazılıdır; lakin uygulamada sıkıntı olduğu için, insanlık kan ağlamaktadır.

Hasta hakları yönetmeliğinde hastanın, hasta yakınının ve sağlık çalışanlarının hakları, ince hesaplarla yazılmıştır. Lakin uygulamada zafiyetler vardır.

Biz inananlar ölümü gördüğümüz vakit, Allah'tan geldik ve ona geri döneceğiz deriz.

Mesele ölüm meselesi değil, mesele son nefeste çekilen ızdırap.

Bir gün, bir saat değil, bir saniye de bütün hayatınız alt üst oluyor, ve siz bilirken bilmez, çare üretirken çaresiz kalıyorsunuz. Buradaki anlatacaklarım mukadderata değil insanların  farkında olmadan yaptıkları eziyete karşı farkındalık oluşturmaktır.

Yoğun bakım denilen bölge hastanın da hasta yakınlarının da muzdarip olduğu bir bölgedir. Benim yolum da bir hastahanenin yoğun bakımından geçti.

Yoğun bakımda yaşanan muzdarip olayların üzerinden kısmi bir şekilde, özetle geçmek istiyorum.

1. BİLGİLENDİRME HAKKI

Yoğun bakımın kapısı onlarca insanla dolu, hepsi acılı ve endişeli. Bir kısmı saatlerce, bir kısmı günlerce, bir kısmı aylarca bekliyor. İkinci  kapıdan bir ses hasta yakınının ismini seslenip, "hastanız vefat etti"  diyor. Diğer hasta yakınları daha da endişeleniyor, çünkü kendi hastalarından 24 saattir haber alamıyorlar.

Yoğun bakımda, hastandan 24 saatte bir, 15 dakika haber alabiliyorsun.

BİLGİLENDİRME EKSİKLİĞİ, HASTAYA DA, HASTA YAKININA DA HAKSIZLIKTIR.

2. MAHREMİYET HAKKI (KADIN-ERKEK VE ÇOCUK / İNSANLIK MAHREMİYETİ

Savaşlarda esir alındığı vakit, esirleri soyundurdukları da görünür. Çünkü soyunan insan kendini savunmasız hisseder, tüm direncini ve direnişini kaybeder.

Kadın, erkek, çocuk her insanın mahremiyet hakkı vardır. Bu mahremiyet fikirlere göre şekillensede, insanlığın olmazsa olmazıdır.

Yıllarca kendisinie göre mahremiyet ölçüsü olan, mütedeyyin insanların savunmasız ve soğuk hali normal görülüyor ve bunun adına da hijyen olması için öyle gerekiyor deniliyor.

Hastahanenin her köşesini modern bir şekilde tasarlayan hastane yetkilileri, hijyenik hale getirilmiş kumaşlardan hastanın haline uygun bir  tasarım yapamaz mı?

BU DUYARSIZLIK HASTA MAHREMİYETİNE HAKSIZLIKTIR.

3. DİNİ VECİBELERE GÖRE ÖLÜM HAKKI

İdama götürülen suçluya dahi sorarlar, son isteğin nedir diye.

Hastanızın yanına girdiğiniz vakit, bir hak vaki olacağını halinden anlarsınız. Hastanız solunum cihazına bağlanmıştır. Artık isteseniz de oradan alamazsınız, yasal hakkınız da yoktur. Hastanızın yanına her girdiğiniz de, müdahale izlerini, dahada eklenmiş hortumları görürsünüz.

Doktorlar hastanın bilinci kapandı derler, hiçbir şey anlamaz, sizi duymaz derler; ama o sizin elinizi sıkarak tepki verir. Yastığının altına yasak olduğu için, gizlice Kur'an koyarsınız hisseder. Sonra onunla yalnız kaldığınızda Kur'an okursunuz, dua edersiniz, gözlerinden akan yaşları ve karnındaki hıçkırık titremeleri ile tepki verir.  Vaktin doldu deyip yanından çıkarırlar, aradan birkaç saat geçer hastanız vefat etti derler.

Yoğun bakımda bütün hastaların aynı yerde yatmaları bir zaruret olamaz..!!!

Sekerat haline girmiş hastaların ayrı bir yere alınmasına, yanına dönüşümlü olarak ailelerin girmesine ve son dini  vecibelerin yapılmasına izin verilmeli.

Lütfiye Aydın Bike

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.