Sağlıkçılara uzun süreli nöbet kalksın. Virüs yükleri ve bulaştırıcılıkları azalsın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.

150.000 imzaya ulaşıldığında, bu kampanya Change.org’da en fazla imzalanan kampanyalardan birisi olur.

COVID-19'a bağlı pandemi tanı, takip ve tedavi sürecinde sağlık çalışanları virüse en fazla maruz kalan grup. Sağlık çalışanları hem kendileri hasta olma riski hem de hizmet verdikleri hastaları virüsle tanıştırma potansiyeline sahipler. Virüse ne kadar uzun süre ve yoğun miktarda maruz kalınırsa hastalanma riskinin ve dolayısıyla bulaştırıcılığın da o kadar artacağı öneriliyor (1).

Bununla birlikte fiziksel ve zihinsel yorgunluk, uykusuzluk gibi faktörler de bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek virüse bağlı hastalanma ihtimalini yükseltiyor (2).

24 saat nöbet tutan sağlıkçılar hem virüse daha uzun süre maruz kalıyorlar hem de zihinsel ve fiziksel olarak yorgun düşerek virüse karşı bedensel güçlerini kaybediyorlar. Virüs pandemisiyle mücadelede en önemli kaynak olan sağlık çalışanları 6 saatlik nöbetlerle ve dönüşümlü olarak çalışırlarsa uzun süreceği belli olan pandemi yönetimi daha verimli geçecektir.

Kaynaklar

1. Yang Liu, Li-Meng Yan, Lagen Wan, Tian-Xin Xiang, Aiping Le, Jia-Ming Liu
et al. Viral dynamics in mild and severe cases of COVID-19 https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30232-2

2. Besedovsky L, Lange T, Haack M. The Sleep-Immune Crosstalk in Health and Disease. Physiol Rev. 2019;99(3):1325–1380. doi:10.1152/physrev.00010.2018