Sıcak Havayla Mücadele Birimleri Kurulsun!

Mücadele alanı:İklim Krizi

Sıcak Havayla Mücadele Birimleri Kurulsun!

Başlama tarihi:
5 Ağustos 2021
Muhatap:
Ekrem İmamoğlu (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı) ve 8 diğer muhatap daha
İmzalar: 11.014Sonraki Hedef: 15.000
Hemen destekle

Bu kampanya neden önemli?

Yaşadığımız kentlerde sıcak hava dalgalarını her geçen yıl daha şiddetli hissediyoruz. İklim krizinin bir sonucu olan bu sıcak hava dalgaları ise günlük yaşantımızı sağlıklı sürdürmemizi engelliyor, hipertermi ve güneş çarpması dahil bazı hastalıklara, hatta ölümlere bile sebep olabiliyor. Özellikle yaşlılar, bebekler, çocuklar, hamile kadınlar ve dışarıda beden gücüyle çalışanlar, sporcular ve yoksullar aşırı sıcaklara karşı oldukça savunmasız kalabiliyor. Bu yüzden başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere sıcak dalgalarının hissedildiği tüm şehirlerde sıcak hava dalgaları ile mücadele birimleri kurulmasını istiyoruz.

  • Son yapılan bir araştırmaya göre, 2004 ile 2017 arasında İstanbul’da yaşanan 30 sıcak hava dalgasından 20’si 4281 kişinin ölümüne yol açtı.
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre, 2020 yılı 1971’den bu yana gerçekleşen 3. en sıcak yıl oldu.
  • 2022 yılı ortalama sıcaklıkları, tüm bölgelerde uzun yıllar ortalamalarının üzerinde gerçekleşmiştir. En yüksek sıcaklık ise 47.9 °C ile Ağustos ayında Silopi’de gerçekleşti.  63 merkezde sıcaklık rekoru kırıldı.
  • NOAA uydu verilerine göre, 2021 Temmuz ayı, ölçümlerin yapılmaya başlandığından bu yana en sıcak Temmuz ayı olarak belirlendi.
  • Dünya Meteoroloji Örgütü raporuna göre,  El Niño olayının ısıtma etkisi sebebiyle küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yıl içinde rekor seviyelere çıkması muhtemel.
  • 3 ve 4 Temmuz’da art arda dünya çapında sıcaklık rekoru kırıldı, 4 Temmuz insanlık tarihinde yaşanan en sıcak gün olarak tarihe geçti.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yapılaşmanın fazla olduğu kentler, ısı adası olma özelliğinden dolayı, sıcak dalgalarının etkilerini daha fazla hissetmemize neden oluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yapılaşmanın fazla olduğu kentler, ısı adası olma özelliğinden dolayı, sıcak dalgalarının etkilerini daha fazla hissetmemize neden oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2040 yılında net sıfır emisyon düzeyine ulaşacağını açıkladı. Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin henüz karbon nötr hedefi yok.  

Hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hem de Büyükşehir Belediyeleri’nin görevlerinden biri, kentlerde sürdürülebilir çevre uygulamalarıyla kentlerde sağlıklı yaşam koşullarının sağlanmasıdır. Bu yüzden karbonsuz bir düzene geçerken, kentlerimiz bu krizin yıkıcı etkilerine hazırlanmalı. Sıcak dalgalarını sıcaklar nefesimizi kesecek düzeye gelmeden önce konuşmalı, kararlı ve kapsamlı planlamalar yapılmalı.

Gerekli önlemlerin alınmaması halinde;

  • Nature Climate Change’de yeni yayımlanan bir başka makaleye göre bu yüzyılın sonunda dünyanın %60’ında yılın en az bir ayında yeni bir sıcaklık rekoru kırılıyor olacak.
  • TBMM Küresel İklim Değişikliğinin Nedenlerini ve Alınacak Önlemleri Araştırma Komisyonu'nun İklim Değişikliği Raporu’na göre, Türkiye'de 2099'a kadar yaz sıcaklığındaki artış ortalama 6 dereceyi aşabilir ve yağışlar yüzde 60 azalabilir.
  • CDP’nin raporuna göre, dünya genelinde beş şehirden dördü gelecekte sıcak hava dalgaları, sel ve kuraklık gibi önemli iklim tehlikeleriyle karşı karşıya kalacak.
  • DSÖ’nün sıcak hava dalgalarına dair istatistiklerine göre 2022'deki sıcak hava nedeniyle Avrupa’da en az 15 bin kişi hayatını kaybetti. Etkili tedbirlerin alınmadığı sürece sıcak hava dalgaları ve aşırı sıcakların ilerleyen yıllarda daha fazla ölüme yol açacak.
  • IPCC’nin 9 Ağustos 2021’de yayımlanan taslak raporuna göre daha önce yalnızca 50 yılda bir yaşanan aşırı sıcak hava dalgaları, küresel ısınma nedeniyle 10 yılda bir gerçekleşecek, sağanak ve kuraklıklar da daha sık yaşanacak. Aynı rapora göre ayrıca, "Aşırı sıcak hava dalgaları 2050’de Akdeniz’in kuzeyindeki bölgelerde yaşayan 93 milyon insanı etkileyebilir.

    Sıcak hava dalgalarının kentlerdeki etkisini düşürmek için;
  • İnşaat malzemelerinin incelenmesi,
  • Yolların ve binaların ısıyı yansıtan malzemelerle ve karbon nötr olacak şekilde yeniden planlanması,
  • Kentte yeşil alanların artırılması,
  • Kentin belirli noktalarında az su isteyen ve endemik bitkilerle oluşturulmuş serin koridorlar yaratılması,
  • Bina çatılarını ve bina yüzeyini serinletici peyzaj düzenlemeleri yapılması,
  • Erken uyarı sistemleri kurulması,
  • Sıcak dalgalarının ve iklim krizinin bir etkisi olan kuraklıkla mücadele için binalarda yağmur suyu hasadını zorunlu kılması ve teşvik etmesi gibi politikaları üretmesi ve uygulaması için,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile belediyelerin işbirliği içinde sıcak hava dalgalarıyla mücadele birimlerinin kurulmasını talep ediyoruz.

 

 

Hemen destekle
İmzalar: 11.014Sonraki Hedef: 15.000
Hemen destekle

Karar Vericiler