Savaş Mağduru İnsanların Üzerinden Ticaret Yapılmasına İzin Vermeyin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle tüm dünya  olarak savaştan kaçmaya çalışanları, kaçamayıp ölenleri izledik. Bu göç yolunda yaşadıklarını seyrettik. Her ne pahasına olursa olsun ölümü göze almalarına yeri geldi kızdık. ''O bota o kadar kişi biner mi, çocuklara yazık'' dedik..Deniz yolunda ölenlere üzülerek, insanların da kıyıya vurabildiğini öğrendik hatta kıyıya vuran bebek dünyada infial yarattı.Göç etmeye çalışan insanların cesede dönmüş bedenlerinin görüntülerin yayınlanmasına kızdık, gördüysek de bakmakta zorlandık. Ama savaşı görmeden bir savaş mağdurunun davranışlarını anlamamız mümkün değil.

Neden böyle bir kampanya başlattım?

İnstagram reklamlarında görmüş olduğum reflect.ist isimli sayfada, tasarladıkları turuncu yelek   https://www.instagram.com/p/BgZSPSignLi/  hakkında ''Küresel mülteci krizinin en belirgin sembollerinden biri yeniden yorumlandı ve sweatshirtlerimizden biri haline geldi. LIFEJACKET, fermuarla birleşip çıkartılabilen unisex sweatshirt.'' diye bahsedilmektedir.

Savaş mağdurlarının yaşamış oldukları travmatik süreçler göz önüne alındığında; bir kıyafetin sebep olacağı yıkım ölçülemez. Kaldı ki kıyafet diye bahsettiğimiz, aslında bir can yeleğinin tasarımı olup,  sayamadığımız kadar çok insanın içerisinde 'can verdiği' dir. Firmanın 'sosyal sorumluluk' adı altında ürettiği ürün, travma tetikleyicisi olabilir. Birçok savaş mağdurunun psikolojik destek alamadıklarını, travmanın geri dönüşü olmayacak kalıcı zararlara sebebiyet verdiğini benden daha iyi konunun erbapları bilecektir. Ama durum bu kadar hassas iken söz konusu instagram sayfasında okuduğum yorumda firma temsilcisinin ürün hakkındaki eleştiriye karşı ''sosyal meseleler hakkında diyalog başlatılmasına sebep oluyorsak tasarlarız, neden olmasın''  izahı, oldukça üzüntü verici.

İnternet sayfasında manifesto bölümünde ilk üç madde sırasıyla şöyle belirtilmiş: Reflect aktivist bir markadır. Reflect bir moda markası değildir.Giydiğin şey bir hikaye anlatır.  Fakat bu 'göç hikayesi' ölümle bitiyor ve bu kıyafet mağduriyetten üretilmiş. Eğer moda markası değilseniz, kazanç odaklı değilseniz ve salt iyi niyetle hareket ediyorsanız...paylaşmak istediğimi anlayacağınızı umuyorum.

Tüm dünya topluluklarının ölen sayısızca savaş mağdurunun üzerinde gördükleri turuncu yelekler sadece bir 'yelek' değildir artık, sembolleşmiştir. Linkte firmanın söyleminden alıntı yapmak istiyorum. ''Yakın gelecekte aynısı sizin başınıza gelse ne yapardınız?''

Sayın Reflect,
Lütfen You Made It koleksiyonunu üretimden çekin. Farklı bir şekilde mücadele verebiliriz.

Bugün Merve imzanı bekliyor!

Merve Şimşek bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) : Mülteci İnsanların Üzerinden Ticaret Yapılmasına İzin Vermeyin». Merve ve imza atan diğer 24 kişiye katıl.