Kampanya Kapatıldı

Tataristan Cumhuriyeti Kazan Şehri Cumhuriyeti Başsavcılığına,

Tataristan Cumhuriyeti Kazan Şehri Mahkemesi Başkanlığına

MURACAAT

Tataristan ve onun başkenti Kazan bizim gibi binlerce Türkiye’de yaşayan Tatarlar için kültür ve tarihin merkezidir.

Biz, Türkiye Cumhuriyetinde faaliyet gösteren Kazan ve Kırım Tatarları olarak ülkedeki siyaseti sıkı takip ediyoruz. Özellikle Tataristan'ın Yar Çallı ili Tatar İçtimai Merkezi Başkanı Rafis Kaşapov’a karşı yapılan haksız eylemden dolayı rahatsızlığımızı dile getirmek istiyoruz. Bilindiği üzere Rafis Kaşapov 28 Aralık 2014 tarihinde Tataristan Cumhuriyeti, Yar Çallı ilinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından tutuklanmıştır. Şu anda Rafis Kaşapov dört adet yazısından dolayı suçlanmaktadır.  Suçlamalar, “Rusya’nın olduğu yerde ölüm ve gözyaşı” (6 Temmuz tarihinde kendi internet sayfasında yayınlamıştı),  “Ukrayna’yı ve Türk dünyasını savunalım” (23 Kasım), “Dün Hitler ve Dansig, bugün Putin ve Donetsk” (26 Kasım) ve “Kırım ve Ukrayna işgalcilerden kurtulacaktır” (1 Aralık) yazılarından dolayıdır.

Rafis Kaşapov Tatar halkının milli mücadelecisidir. Bu sebepten yayınlanan yazıları ekstremistik içerikli yazılar olarak değil, siyasi fikir beyan eden yazılar olarak yorumlanmalıdır. Ona isnat edilen suç Rusya Federasyonunun Ceza Kanununun 282. maddesi gereğince “Milletler arası nefret ve kin doğmasına sebebiyet vermek”. Rusya’nın Tatarlara karşı uyguladığı siyaseti kaleme alması, ideolojik fikirler beyan etmesi, dini ve siyasi düşüncelerini dile getirmesi yine R.F. Anayasasının 11. Maddesinin 7. Fıkrasına göre diğer milletlere karşı nefret ve kin besleme olarak algılanmamalıdır.

Rafis Kaşapov’a yapılan bu siyasi baskıyı kınıyoruz. Halkın ön safhasında olan bu tür insanların haksız olarak hukuk kuralları çerçevesi dışında yargılanması Tataristan Cumhuriyeti’ne gölge düşürmekte ve dış ülkelerde yaşayan Tatarları endişelendirmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı Rafis Kaşapov’un adil bir şekilde yargılanmasını, ayrıca cezaevinde sağlığı bozulan milli kahramanımızın tahliyesini ve ailesine kavuşmasını istiyoruz!

Bugün Rafiz Kaşapov'a Özgürlük imzanı bekliyor!

Rafiz Kaşapov'a Özgürlük bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Rusya Federasyonu, Tataristan Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti Kazan Şehir Mahkemesi Başkanlığı: Kazan Tatar Aktivist Rafiz Kaşapov'a Özgürlük». Rafiz Kaşapov'a Özgürlük ve imza atan diğer 205 kişiye katıl.