Petition Closed
Petitioning RTÜK

#MustafaKarataş cezalandırılsın! #AbartmıyoruzKatlediliyoruz @RTUKONLINE @ShowTV

Supporters

RTÜK yetkililerinin dikkatine,

Show TV’de “Sahur ve İftar Vakti” isimli programın sunucusu ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Mustafa Karataş’ın, 30 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan sahur programına şiddet gördüğünü söyleyen bir kadın telefonla katıldı.

Şiddet gören kadın: “6 yıllık evliliğim var ve sürekli şiddet görüyorum. Defalarca boşanma kararı aldık. Bu sebeple sürekli annemlere gidip geliyorum. Şiddetten dolayı 6 aylık bebeğimi kaybettim.Bunun öteki dünyada cezası nedir?” diye sorunca Karataş “Evcilik oynuyorsunuz. Öbür dünyaya gitmeden size bu dünyada ceza vermek lazım.” cevabını verdi.

Şiddet gördüğü zamanlarda annesinin evine sığındığını belirten kadına ayrıca bunları söyledi: “Senin yerin kocanın yanı. Sen annene güveniyorsun. Eşin şiddet uyguluyorsa onu annesi babası ikaz etsin. Kulağını çeksin. Kol kırılır yen içinde kalır. Bırakın boşanmayı. Annene babana da söyle sen gelince seni kovsunlar. Ufak şeyleri büyütürsen olmaz. Bazı şeylere katlanacağız, tahammül edeceğiz.”

Bir erkeğin eşine şiddet uygulaması acilen önlem alınmasını gerektiren ve ülkemizde yasalarla belirlenmiş bir suçtur. Mustafa Karataş’ın alenen, açıkça, cüretle dile getirdiği bu yaklaşım, ne yazık ki toplumun önemli kesiminde egemen olan cinsiyetçi zihniyettir. Sadece kadınlara karşı şiddetin değil, kadın cinayetlerinin de temelinde bu zihniyet vardır.

Ayrıca Mustafa Karataş TCK’ye göre suç işlemektedir. Yeni Türk Medeni Kanunu’na göre, şiddete maruz kaldığı için evinden ayrılmak zorunda kalan kadının evi terk etmediği, şiddet uygulayarak evden ayrılmasına sebep olan erkeğin terk eden taraf olduğu ve bu nedenle ‘kusurlu’ hatta ‘ağır kusurlu’ olduğu belirtilmektedir. Bu akademisyen, yaklaşımıyla toplumu yasaları tanımamaya teşvik etmekte ve Türk Ceza Kanunu anlamında suç işlemektedir.

Aile içi erkek şiddetini meşrulaştıran, şiddetten kaçmak için yardım arayan bir kadına “abartma, evine dön” diyerek şiddeti tekrar yaşamasına teşvik eden Mustafa Karataş’ın bir televizyon kanalında bu söylemleri halka sunuyor olması kabul edilemez.

Show TV’de yayınlanan “Sahur ve İftar Vakti” programına ve Mustafa Karataş'a ceza uygulamasını talep ediyoruz.

Program kaydı burada mevcuttur: https://youtu.be/QBgnvFbZf3o

This petition was delivered to:
  • RTÜK

erktolia started this petition with a single signature, and now has 1,406 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Stand with erktolia

erktolia needs your help with “RTÜK: Şiddet gören kadına “abartmayın” diyen Mustafa Karataş cezalandırılsın!”. Join erktolia and 1,405 supporters today.