Petition Closed
Petitioning YÖK Gökhan Çetinsaya and 2 others

Rektörler Bisiklete Binsin #rektorlerbisiklete @cbabdullahgul‬‬‬ @cetinsayag‬‬‬

Eğitim ve bilim geleceğe yatırımdır. Bu konuda tasarruf, geleceğe yapılacak yatırımın kısılmasıdır. Kalkınmanın iyi yetişmiş insan gücüne bağlı olduğunu bilmeyen kalmamıştır; üniversite Rektörlerimiz dışında. Maddi yetersizlikler zaten yükse'kokullar için büyük bir dert iken, var olan maddi kaynağın da, eğitim yerine yöneticilerin zevkleri ve kişisel ihtiyaçları için kullanılması, eğitimde ve bilimde maddi ve etik sıkıntıları arttırmaktadır. Teknik yetersizlikler, uluslararası deneyim eksikliği, öğretim üyeliğinin ve özellikle de araştırma görevliliğinin güvenceden ve ekonomik çekicilikten uzak olması, bilimsel araştırmaların desteklenmemesi ya da desteğin yetersiz olması gibi problemlerin temelinde maddi imkansızlıklar vardır hep. Peki, sorun ödenek yetersizliğinde mi, yoksa gelen paranın kime gittiğinde mi?

“Üniversitenin olanakları ve prestiji, kişi veya grup çıkarları için kullanılamaz.” Bu cümle çoğu üniversitenin etik ilkelerinde yazmaktadır.

Üniversitelerdeki yolsuzluk miktarları dikkat çekici boyutlarda: 33 milyon Türk Lirası. Bu miktarı oluşturan kalemler ise promosyonlar, harçlar, alım yolsuzlukları, üniversitelere ayrılan ödenekler - ödediğimiz vergilerin eğitime aktarılması gereken kısmı-. 33 milyon lira, genç beyinlerin eğitimi için kullanılmayıp, bazılarının cebine girmiş, bazı kişilerin de konforu ve lüks sevdası için harcanmıştır. Eğer bu miktar yolsuzluk çarkından geçmeden halkın hizmeti için kullanılsaydı, ilk bakışta sahip olabileceklerimiz:

• 4 tane orta büyüklükte hastane,
• 200 sağlık ocağı,
• Depremzedelere 300 konut,
• 55-60 civarı okul.

Dikkat çeken bir diğer husus, üniversitelerde resmi hizmete sunulmuş makam araçlarının marka ve modelleri. Üniversite ödenekleriyle alınan bu araçlar, sadece emrine verildikleri kişinin hizmeti altındadır. Üniversitenin ya da öğrencinin ihtiyaçlarına bir fayda sunmamaktadır. Ödenek sıkıntısı çeken üniversiteler varken, kısıtlı malzeme ile deney yapmaya çalışan öğrenciler varken, üniversitelerin kaliteli eğitim için sürekli geliştirilmesi, sürekli yatırım yapılması gereken kurumlar olduğu gerçeği elimizde varken… Elimizde bu problemleri giderecek maddi imkân da varken: Neden?

Yolsuzluk miktarının tekrar eğitime harcanma süreci çok uzun sürecektir; ancak üniversitelerde kullanılan lüks makam araçlarının, ihtiyacı karşılayacak araçlar ile takas edilmesiyle kazanılacak ekstra gelir, bu sürecin geri dönüşü en hızlı unsuru olacaktır. Aynı zamanda yapılan bu hareket, öğretim görevlilerinin, öğrencilerin ve halkın gözünde düşmüş olan güvenilirliği de tazeleyecektir.

Daha temiz bir üniversite geleceği için, daha şeffaf bir yönetim için: Rektörler Bisiklete Binsin.

İlk adım rektörlerimiz lüks makam araçlarını satsınlar ve gelecek olan para ile de üniversitelerimizin en öncelikli ihtiyaçlarını karşılasınlar. Bununla beraber bankalardan alınmış promosyonların nerelere harcandığı tüm şeffaflığı ile kamuoyuna açıklansın.

Letter to
YÖK Gökhan Çetinsaya
168 TC Üniversitesi Rektörler
TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Üniversitelerimiz bilim üretmesi gereken ve yaptığı araştırmalar ile Bilim Dünyasında ön sıralarda yer alması gerekirken; üniversite yetkililerimiz aracılığı ile girişimci üniversite modeline bürünmüşler, bankalar ile bir takım kazan-kazan ilişkilerine girmeye başlamışlar.

Bu ilişki çerçevesinde bankalar rektörlere makam aracı olarak makul rakamların çok üzerinde yer alan rakamlara karşılık gelen çok lüks birtakım araçlar hediye ediyor.

Biz, rektörlerin bu hediyeleri ilk başta heyecanlanarak kabul ettiklerini ve fakat bunun bir hata olduğunu ierleyen zamanlarda anladıklarını kabul ediyoruz. Ama bunu kabul etmemiz ile birlikte rektörlerden bu araçlarını satarak daha makul makam araçlarına hatta imkanı olan şehirlerde hem çervreye yönelik bir grişim açısından hem de pahalı araçlara binmemenin onlara birşey kaybettirmedeğini ifade eder biçimde bisiklete binmelerini, bisiklet satın almalarını öneriyoruz.

Satılan lüks araçlardan elde edilecek paraları da üniversitelerimizin bilimsel araştırmalarda ve üniversitelerin öncelikli eksikliklerinde kullanmalarını talep ediyoruz.

Gereğinin yapılmasını arz ederiz,