Zaza diline ve Irkına sahip çık

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Recep Tayyip Erdoğan ve tarafına Mahsum Kovalar bu kampanyayı başlattı

Demokratik Türkiye Cumhuriyeti  toprakları İçerisinde yaşayan yaklaşık olarak 6-7 milyon nufusa sahip olan Zaza kökenli bir milletin dilinin ve ırkının görmezden gelinmesini öncelikle Tv kanalında bir program da canlı  yayına katılan bir ailenin türkçesinin yetersizliği nedeni ile konuşmasını zazaca olarak devam etmesi üzerine canlı yayının kastiyen kesilmesinin  ardından diline ve tarihine yapılan saygısızlığa karşı Zaza halkının vermiş olduğu tepki neticesinde örnek konu üzerinden TBMM ye taşınan Zaza dili sorunu, yıllardır bir arada aynı vatana ve bayrağa hizmet eden, kardeş olarak ifade edilen milletlerin Halkı tarafından vekil olarak seçilmiş, ülkede yaşayan  Halkın refahını sağlamak  amacıyla  yapıcı,geliştirici ve çözümcü bir profil sergilemesi gereken halkın resmi temsilcilerinden destek beklenirken aksine vekillerin  beklenilenden farklı tepki göstermesi Zaza dili medya platformlarında sorun haline gelmiş hatta tanınmayan bir dil olarak ifade edilmiştir. Bu durum yaklaşık 6-7 milyon nufusa sahip Zaza halkını derinden üzmüş ve kötü etkilemiştir.

Çok milletli Türkiye Cumhuriyeti'nde 3.kalabalık nufusa sahip olan Zazaların Tv sektöründe zazaca ya dair herhangi bir kanal veya yayın akışının olmaması da ayrı bir trajedidir. Bir kaç Ünüversite de  bölüm olarak açılan Zaza dili ve edebiyatı nın da Zaza Irkına ve diline dair önemli araştırmalarda bulunmaması sonucu Zazaları'n tarihinin bilinmemesi ırkının ve dilinin hiçe sayılması, gereken araştırmaların yapılmasın da destek çıkılmaması sonucu Zaza dili unutulmaya mesken tutulmuş diller arasına girmiştir. Zaza ırkına ve diline dair araştırmalar yapılmadığı sürece  yakın bir tarihte Zaza diye ne bir ırk ne bir dil olmayacağını belirtmek isterim. Bu üzücü durumun oluşmaması için gerekli önlemlerin alınması ve araştırmaların yapılması için Zaza diline ve ırkına sahip çık.

Bir milletin dili o milletin kalbi dir.Kalbi olmayan hiçbir milllet yaşayamaz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.