Petition Closed
Petitioning Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Sokak Hayvanları İçin Önerilen Ölüm Kamplarını Durdurun

Hayvanseverler ve hayvan haklarını koruma organizasyonları, hükümetin oldukça kapsamlı olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gitme önerisi karşısında şoka girdi ve oldukça öfkelendi.
Gizlilikle hazırlanan ve 2012 Eylül ayında meclise sunulan yasa tasarısı eğer kabul edilirse bu, Türkiye’deki bütün sokak hayvanları için yavaş ve acılı bir ölüm anlamına gelecek!
Hükümetin politikalarında 180 derece döndüğünü gösteren bu plan, şu anda mevcut olan "Yakala, Kısırlaştır ve Serbest Bırak" programını ortadan kaldırmaya niyetleniyor. Bunun yerine BÜTÜN sokak hayvanlarının (kediler de dahil) belediyelerce toplatılıp adına “Doğal Hayat Parkları” dedikleri yere koyulmasını öneriyor.
Bu kulağa hoş geliyor olabilir ama bu parklar tellerle çevrili, muhtemelen ormanlık arazilerde yer alacak. Bunlar nüfusun yoğun olduğu bölgelere uzak kalacağı için hayvanlar kendi kaderleriyle başbaşa kalacak. Açlıktan ölmeyenler, muhtemelen kısıtlı yiyecek kaynağı yüzünden çıkan kavgalarda yaralanacak ve hayvanlar arasında hastalıklar hızla yayılacak.
Şu anda belediyelerin çoğunda bu hayvanlara layıkıyla bakacak ya da kısırlaştıracak bir veteriner yok. Hatta bazı belediyeler kendi bünyelerindeki hayvan barınaklarına bile doğru düzgün bakamıyor. Hal böyleyken, şehir merkezinden uzak bu parklarla kim ilgilenecek? Hayvanların haklarını gözetmek ya da gerçekten oraya götürülüp götürülmediklerini bilmemize imkan olmayacak! Sonunda bu “parklar”ın toplama kamplarından farkı kalmayacak.
Eğer hayvanları seviyor ve Türkiye’yi önemsiyorsanız LÜTFEN devlete ne kadar büyük bir hata yapmak üzere olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu gösterin!

Bu yasa değişikliğini etkileyecek güce sahipsiniz. Lütfen bu kampanyayı imzalayarak bu konuya karşı koyan binlerce insana destek verin.

Desteğiniz için şimdiden teşekkürler,

Letter to
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a;

Hayvanseverler olarak, hükümetin oldukça kapsamlı olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gitme önerisi karşısında şoka girdik.
11/09/2012 tarihinde meclise sunulan yasa tasarısını kabul edilmesi bütün sokak hayvanları için yavaş ve acılı bir ölüm anlamına gelecek!
Biz bu parkların yüzlerce hatta binlerce hayvanın kendi kaderiyle başbaşa kalacağı, şehirlerden uzak (muhtemelen tellerle çevrili) alanlar olacağına inanıyoruz. Açlıktan ölmeyenler, muhtemelen kısıtlı yiyecek kaynağı yüzünden çıkan kavgalarda yaralanacak ve hayvanlar arasında hastalıklar hızla yayılacak.
Bu öneri kabul edilebilir değil. İnsanlık dışı ve hiç bir şeyi de çözmeyecek.
Sokak hayvanlarının nüfusunu kontrol etmede, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen tek yöntem olan ”Yakala, Kısırlaştır ve Serbest Bırak” yönetmi Türkiye’nin sokak hayvanları problemini çözmenin tek yoludur.
Bu yöntemin bu güne kadar tam anlamıyla başarılı olmamış olmasının tek nedeni ulusal olarak uygulanıp desteklenmemiş olmasıdır!
Sizi, her bir belediyeye mevcut 5199 sayılı yasada belirtildiği gibi “Yakala, Kısırlaştır ve Serbest Bırak” yöntemini uygulaması konusunda ısrarcı olmaya davet ediyoruz.
Yasa tasarısının derhal geri çekilmesini istiyoruz.

----------------

Saygılarımla,