GÖRME ENGELİ YÜKSEK DERECEDE OLAN VATANDAŞLAR İÇİN REFAKATÇİ HAKKI VERİLSİN

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Recep Tayyip Erdoğan ve tarafına Muhammed Berk TAŞCI bu kampanyayı başlattı

Ben  gözleri tamamen görmeyen ancak sağlık kurulu raporuyla %90  tam vücut engelli olarak belirtilen bir görme engelliyim.

Bundan yıllar önce en azından şehiriçi ulaşımında refakatçi hakkı kullanıyordum.

Lakin  yapılan düzenlemeler sonucunda refakatçi hakkının sadece ağır engelli vatandaşlarımız kullanabilmektedir.

Ve maalesef ağır engelli olarak kabul edilen vatandaşlarımızın hemen hemen tamamı evde yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı, yatalak ve toplu taşıma araçlarını kullanarak dışarıya çıkamayacak boyuttadırlar.

Bu sebepten dolayı ne kendileri için ne de refakatçileri için kolay kolay ücretsiz seyahat haklarını kullanamamaktadırlar.

Biz görme engelliler ise daha çok dışarıya çıkmakta ve sosyal hayatın içerisinde yer almaktayız.

Çoğumuz ya bir kamu kurumunda devlet memuru ya bir okulda öğrenimini sürdüren ya da sevdikleriyle gezen birer bireyiz.  Hatta bir kısmımız bu saydıklarımın yanı sıra bunların birkaçını  aynı anda yapıyor veya bu sayılanlardan  daha fazla faaliyet içerisinde bulunabiliyor.

SGK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’mız %80 ve üzeri  engellileri 1. sınıf engelli olarak tanımlıyor.

İş  Bu sebeplerden ötürü biz görme engellilerin de gerek eğitim gerek çalışma gerekse de sosyal hayatta daha fazla, daha etkin ve daha verimli bir şekilde yararlanabilmesi için  ve tüm bu faaliyetlerini daha hızlı, daha güvenli ve aksamadan yapabilmeleri için en azından 1. sınıf  olarak değerlendirilen görme engelliler için ulaşımda ve sosyal hayatta bir ücretsiz refakatçi hakkının  tarafımıza verilmesini ve ilgili bakanlıkça  verilen engelli kimlik kartlarımıza “ulaşımda refakatçi hakkı vardır” ibaresi eklenmesini  talep ediyoruz.

Biz görme engelliler bazen yeni gittiğimiz güzergahlarda şoföre veya yanımızdaki diğer yolcu olan vatandaşlara söylediğimiz halde araçlarda da maalesef yeterli yönlendirmeler bulunmadığı için ineceğimiz duraklardan önce veya sonra iniyor maalesef gideceğimiz yerlere zamanında varamıyor ve güçlük çekiyoruz. Zaten takdir edersiniz ki %80 ve üzeri görme engelli kolay kolay tabela okuyamaz veya  bulunduğu yeri net olarak seçemez.  Ayrıca bir çok kez kaza tehlikesi atlatabiliyoruz. Maalesef hayatta her zaman yanımızda bir yakınımız veya tanıdığımızda bulunamayabiliyor.

İş bu sebeplerden ötürü değerli büyüklerimizin mağduriyetimizi gidermesi için Engelli ve yaşlı vatandaşlara ücretsiz seyahat hakkı tanıyan düzenlemenin usul ve esaslarını belirlemek üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Ücretsiz Veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği,  04/03/2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 12 Temmuz 2013 tarihinde 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle Bu esasları belirleyen yönetmelik ve kanunlarda talebimize ilişkin değişiklikler yapılmasını arz ediyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.