Total Recall Malaysian Sabah IC

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Wilson William started this petition to Rakyat sabah

Tarik Balik IC. Kalau ori sabah kenapa takut kena tarik ic? RCI Mendapati banyak ic ic ini di didapati secara salah rasuah dan sebagainya.

Sebagai mana kita tahu, kerajaan negeri tiada kuasa untuk menarik atau mengeluarkan IC. Ia tertakluk dibawah kuasa kerajaan persekutuan.

“Bagi saya, dan saya percaya majoriti Ahli Dewan Rakyat dari Sabah, pelaksanaan itu sebaiknya hanya dilakukan selepas Kerajaan menunaikan semua cadangan serta usul dalam laporan Suruhanjaya Siasatan Di Raja atau RCI mengenai masalah pendatang asing tanpa izin di Sabah" DSP Wilfred Madius Tangau, Timbalan Ketua Menteri Sabah.

“Sebelum pendaftaran otomatik, kami menggesa Kerajaan untuk terlebih dahulu melakukan, dengan izin, ‘a total recall of all Malaysian ICs in Sabah and re-issuing it only after stringent screening by all stakeholders’. Jabatan Pendaftaran sudah beberapa kali tukar dan upgrade kad pengenalan kita; tidak ada alasan mengapa usul UPKO ini dan suara ramai tidak dapat dilaksanakan terutama di Sabah,” tambah beliau.

Madius, Ahli Parlimen Tuaran, berkata demikian ketika membahas Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2019 Usul pindaan Perkara 119(1) bagi menurunkan had umur layak mengundi daripada 21 tahun kepada 18 tahun di sini hari ini.

Beliau menekankan, “Ia mungkin memakan masa beberapa bulan, atau pun tahun, namun UPKO percaya ini sahajalah penyelesaian tuntas untuk isu PTI. Lagipun, piliharaya umum di Sabah hanya akan diadakan tiga tahun daripada sekarang; jadi kita ada masa untuk melakukannya.”

0 have signed. Let’s get to 100!