Ręce precz od Memoriału!

0 людей подписали. Следующая цель: 150 000
Когда эта петиция соберет 150 000 подписей, она вероятнее всего станет одной из наиболее подписываемых на Change.org на данный момент!
Динар Идрисов создал(а) эту петицию, адресованную Denis Popov (Prokuratura Miasta Moskwy) и

RU / EN / FR / DE / ES / IT / CZ / UA / BY / PL / LV / EE / IL (nie przekazuj tutaj pieniędzy na promocję petycji - przekazuj darowizny bezpośrednio organizacjom i projektom)

Ręce precz od Memoriału! Stop sądowej likwidacji najważniejszych dla Rosji organizacji społecznych!!!

11 listopada 2021 roku ogłoszono, że Prokuratura Generalna Federacji Rosyjskiej złożyła do Sądu Najwyższego Federacji Rosyjskiej pozew o likwidację międzynarodowego towarzystwa historyczno-edukacyjnego „Międzynarodowy Memoriał”, organizacji non-profit uznanej wcześniej za „zagranicznego agenta”, zaś prokurator Moskwy złożył w Moskiewskim Sądzie Miejskim analogiczny pozew o likwidację międzyregionalnej organizacji społecznej Centrum Obrony Praw Człowieka „Memoriał”, również wcześniej uznanej za „zagranicznego agenta”.

Wywołało to publiczną dyskusję, czy w obecnych realiach ­– otwartych politycznych represji ze strony rosyjskiego państwa – społeczeństwo obywatelskie ma możliwości odparcia tych ataków na zorganizowanych obrońców swojej historii, pamięci, prawdy, praw i swobód obywateli.

Skonsolidowanie protestu opinii publicznej w formie petycji stanowi jedno z ważnych zadań, możliwy element kampanii społecznej na rzecz ochrony historyków, dziennikarzy i obrońców praw człowieka działających legalnie w tych organizacjach w interesie przeszłości, teraźniejszości i przyszłości obywateli Rosji.

Grupa organizacji non-profit „Memoriał”, stworzona i rozwinięta dzięki wizji i pracy najwybitniejszego rosyjskiego działacza na rzecz praw człowieka i działacza obywatelskiego Andrieja Sacharowa, jest fundamentem rosyjskiej społeczności praw człowieka i całego społeczeństwa obywatelskiego Rosji. Ich likwidacja może doprowadzić do zamknięcia najważniejszych projektów historycznych, edukacyjnych i na rzecz obrony praw człowieka, takich jak OVD-Info, projekt informacyjno-prawny, którego celem jest wspieranie obywateli prześladowanych przez państwo z powodów politycznych. Likwidacja legalnych organizacji i struktur organizacyjnych może nie zniszczy całkowicie, ale istotnie ograniczy zakres legalnej działalności historyków, pedagogów, dziennikarzy i obrońców praw człowieka, którzy działają w interesie rosyjskiego społeczeństwa obywatelskiego, a których obecna rzeczywistość wpycha w jawny konflikt ze społeczno-politycznymi interesami państwa rosyjskiego oraz niektórymi wpływowymi jednostkami i grupami.

Informacje na temat działalności i projektów „Memoriału” można znaleźć w Wikipedii lub na stronach wspomnianych organizacji, których likwidacji domaga się rosyjska prokuratura. Dołącz do kampanii społecznej w ich obronie.

Pod tym linkiem http://www.change.org/memorial dostępny jest tekst petycji w języku rosyjskim, angielskim, francuskim, niemieckim, hiszpańskim, włoskim, czeskim, ukraińskim, białoruskim i polskim – wyślij go swoim znajomym i przyjaciołom.

Pomóc można również wpłacając darowizny na rzecz projektu OVD-Info, "Międzynarodowego Memoriału", Centrum Praw Człowieka „Memoriał” i innych „zagranicznych agentów” – aby dowiedzieć się, jak to zrobić, kliknij na podane linki.

#Мемориал #МыМемориал #Memorial #MeMemorial

0 людей подписали. Следующая цель: 150 000