Petition Closed

Vrem un oras verde si curat.

This petition had 134 supporters

Vrem un oraș verde și curat.

Nu, nu vrem prea mult, deoarece am obosit de murdăria din oraș, de copacii neîngrijiți care țin să cadă peste case, mașini sau firele electrice. Am obosit de murdăria de la frunze, care sunt prea multe, încât formează mai mult praf și murdărie în oraș, decât oxigen. Am obosit de puful de plop, care cauzează anual mii de victime. Am obosit de străzile murdare, care sunt măturate doar înainte de paște și spălate doar de ploaie. Am obosit de ”glodul veșnic” din orașul Chișinău.

Da, vrem un oraș curat și frumos. E un lucru simplu, care s-ar putea realiza ușor, la o abordare gospodărească și profesionistă de către instituțiile responsabile, în special de către  Întreprinderea Municipală "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi".

În acest context, solicităm:

1)     De curățat urgent toți copacii din oraș, care ar trebui să arate îngrijiți, cu ramuri întinerite, cu formarea estetică a coroanelor, încât să arate frumos.

Avantaje:

Din ramurile tăiate și din frunzele adunate toamna, anual se pot produce:

-        tone de brichete pentru încălzire;

-        tone de mulci (tocătură din lemn), cu care se pot înfrumuseța gazoanele, acoperind glodul și ajutând iarba și florile să crească;

-        tone de compost, pentru cultivarea ecologică a plantelor (acum importăm din Polonia);

2)   De elaborat cadastrul spatiilor de verzi, care sa fie respectat de Primărie in procesul de alocare a terenurilor pentru construcție.

3) In cazul construcțiilor să fie interzise tăierea copacilor maturi și sănătoși, dar să fie excavați și replantați  grijuliu pe alte terenuri, utilizându-se tehnică specială.

4) De reînnoit anual spațiile verzi ale orașului, plantând copaci tineri cu rădăcini pivotante, care nu ar distruge trotuarele. Pinul ar fi perfect, ar arata frumos si ar purifica aerul continuu. Dar acum sunt multe specii noi, care ar înfrumuseța orașul.

5)     De plantat în oraș cât mai multe plante multianuale, verzi, care ar oferi stil, frumusețe, aspect plăcut unei urbe, care pretinde a fi europeană.

6)     De măturat zilnic orașul, iar praful adunat împreună cu resturile vegetale, să fie compostate, pentru a fi folosite ca îngrășăminte pentru spațiile verzi.

7)     De spălat periodic orașul, deoarece arată ca o mocirlă aproape anul împrejur, cu excepția lunilor de vară, când plouă mai des.

8)     De obligat prin lege toți agenții economici și proprietarii de imobile să facă curat  pe teritoriul adiacent și pe trotuarele în raza cărora își desfășoară activitatea.

9)     De instaurat prin lege o zi a săptămânii, care să fie ”ziua curățeniei generale”, când tot orașul va fi curățat, măturat, spălat și înfrumusețat cu flori și plante decorative de sezon.

10)     De asigurat prelucrarea și reciclarea deșeurilor menajere, pentru a transforma gunoiul în bani, așa cum se face în Suedia și alte țări civilizate.

11)     De cultivat cetățenii  in asa mod, utilizand mas-media si alte mijloace, ca să facă curat și să respecte curățenia.

Avantaje:

-        Un aspect îngrijit și curat al orașului.

-        Oameni mai sănătoși și mai fericiți.

-        Locuri noi de muncă.

-        Bani în buget din prelucrarea deșeurilor organice, plastice, etc.

-        Implicarea populației la curățirea, îngrijirea și înfrumusețarea municipiului Chișinău și a țării întregi.

Today: Ludmila is counting on you

Ludmila Popovici needs your help with “Primaria mun. Chisinau: Vrem un oras verde si curat.”. Join Ludmila and 133 supporters today.