"NO NRC" MOVEMENT

0 have signed. Let’s get to 15,000!

মাননীয়

শ্রী রামনাথ কোবিন্দ

রাষ্ট্রপতি, ভারতীয় প্রজাতন্ত্র

নূতন দিল্লী

আমরা আপনাকে জানাতে চাই যে, পশ্চিমবঙ্গে বসবাসকারী জাত-ধর্ম-বর্ণ-নির্বিশেষ জনগণের সুবিপুল সংখ্যাগরিষ্ঠ অংশ সন্দেহাতীতভাবে মনে করেন যে, জাতীয় নাগরিকপঞ্জি(NRC) এবং নাগরিকত্ব সংশোধনী বিল(CAB) তাঁদের জীবন-জীবিকা-অস্তিত্ব-বিরোধী এক দানবিক উদ্যোগ।

পশ্চিমবঙ্গে ভারতীয় নাগরিকদের জাতীয় পঞ্জি(NRIC) গঠনের ভিত্তিমূলক ক্রমিক পদক্ষেপ ভোটার-তালিকা যাচাই প্রক্রিয়া(EVP) এবং জাতীয় জনসংখ্যাপঞ্জি(NPR)-কেও তাঁরা একই কারণে পুরাপুরি অপ্রয়োজনীয় ও বর্জনীয় বলে ঘোষণা করেছেন। EVP সরাসরি নাগরিকপঞ্জির সাথে যুক্ত না হলেও ‘স্ব-যাচাই’ কর্মসূচী কিন্তু এবারই প্রথম। আসামে EVP-পরবর্তী সময়ে ১৯৯৭ সালে এক কলমের খোঁচায় ৩ লক্ষ ৭0 হাজার মানুষ ডি-ভোটার হয়ে যান। পশ্চিমবঙ্গেও একই অশুভ ঘটনার পুনরাবৃত্তি ঘটতে পারে বলে ভুক্তভোগীরা মনে করছেন।

আমরা পশ্চিমবঙ্গবাসীরা NRC-CAB-EVP-NPR-NRIC; এই সমগ্র জনবিরোধী কর্মকান্ড নিঃশর্ত প্রত্যাহার করার জন্য আপনার কাছে দাবী জানাচ্ছি। এ রাজ্যে কেন্দ্রীয় সরকার সৃষ্ট NRC-আতঙ্কে ইতিমধ্যেই প্রায় ২৩ জন মানুষের দুঃখজনক মৃত্যু ঘটেছে! আপনি অনতিবিলম্বে হস্তক্ষেপ করুন, অন্যথায় সরকারের এই অনমনীয়, অমানবিক পদক্ষেপের কারণে ক্ষতিগ্রস্ত মানুষের প্রতিবাদ, বিক্ষোভে রাজ্যের তথা গোটা দেশের স্থিতি গুরুতরভাবে বিপন্ন হয়ে পড়বার সম্ভাবনা প্রবল।

আশা করি, আপনি বিষয়টিকে যথোপযুক্ত গুরুত্ব দিয়ে, মানুষের দুর্দশা উপশমে উপযুক্ত ইতিবাচক ব্যবস্থা গ্রহণ করবেন।

ধন্যবাদান্তে,

“নো এনআরসি” মুভমেন্ট

To

Hon'ble

Sri Ramnath Kobind

President of India,

Rashtrapati Bhaban, New Delhi.

Sir,

We would like to make you conversant about the fact that the overwhelming majority of the people, irrespective of caste-religion-race, here in West Bengal, believe beyond doubt that NRC and CAB are demonic measures against their life-livelihood and existence. In the same breath, they think that EVP and NPR as the basis of NRC or NRIC are redundant and should be shunned. Though EVP is not directly correlated with NRC, this ‘self-verification’ has come into vogue for the first time, which raises suspicion among people in the present abnormal situation. In 1997, in just one stroke of the pen, 3.7 lac people were reduced to D-voters after the EVP-modalities were over there. The people living at the margin here in West Bengal are thinking that the same ominous thing may happen here also. We, the residents of West Bengal, are demanding that NRC-CAB-EVP-NPR-NRIC should be repealed unconditionally.

In our state, NRC-panic has so far taken a toll of 23 lives and our sadness knows no bounds. We are requesting you to intervene at the earliest, without any further delay, failing which the grief and protest of the people, who are made to suffer due to the rigid and inhumane measures of the Union Government, may seriously endanger the stability of the state and the country as a whole.

Hope that you will take befitting positive measures to provide true relief to the victimized people.

Thanking you,

With regards,