Podrška neprofitnim medijima

Petition Closed

Podrška neprofitnim medijima

This petition had 1,857 supporters

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je, bez objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture, čime je doveden u pitanje njihov opstanak. U javnosti se usto pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju "uhljebe" i "dokoličarski kulturni agitprop" koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine.

Budući da ovu odluku ministra kulture, ali i njegove javne istupe smatramo grubim nasrtajem na medijske slobode, Mreža emancipacije E-net traži od premijera Tihomira Oreškovića hitnu smjenu ministra Hasanbegovića.

Apeliramo na građanke i građane da supotpišu naše otvoreno pismo i podrže nas.

Vlada Republike Hrvatske
predsjedniku Tihomiru Oreškoviću
n/p potpredsjednicima Boži Petrovu i Tomislavu Karamarku
Trg sv. Marka 2
10 000 Zagreb

Uvaženi gospodine Oreškoviću,

zbog negiranja temelja Ustava Republike Hrvatske, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ministar Zlatko Hasanbegović je za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije. Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava. Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca. U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao. Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske.

Budući da ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju, poručujemo Vam da ne pristajemo na njegove postupke, prijetnje i omalovažavanja te da ćemo se svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode.

Neovisno novinarstvo je čuvar demokracije. Ako nakon svega u Vladi Republike Hrvatske ostane ministar kulture koji želi uvesti cenzuru, smatrat ćemo Vas izravno odgovornim za gušenje novinarskih sloboda, gaženje ljudskih prava i rušenje temelja demokratske države.

Zagreb, 1. veljače 2016.

S poštovanjem,

Mreža emancipacije – E-net/ Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad

Today: Antonela is counting on you

Antonela Marušić needs your help with “Premijer RH Tihomir Orešković, Vlada RH: Podrška neprofitnim medijima”. Join Antonela and 1,856 supporters today.