Pravda za konje_Justice4Horses

Pravda za konje_Justice4Horses

0 have signed. Let’s get to 5,000!
At 5,000 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Udruzenje za Prava i Zastitu Zivotinja MIA Organisation AR MIA started this petition to Ministarka Ministarstvo gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture

Postovani,

Zbog velikog pritiska javnosti koji se vrsi, kako od ucesnika u saobracaju tako i od humanih gradjana, da se zaprezna kola sa zivim zivotinjama iskljuce iz saobracaja ne samo zbog problema koje izazivaju po ostale ucesnike u saobracaju vec i zbog ozbiljnog narusavanja psihe i zdravlja zivotinje koju koriste za vucu, podrzite nas zahtev za izmenom Zakona o saobracaju u smislu ZABRANE ZAPREZNIH "VOZILA" SA ZIVOTINJAMA.
Naime u proteklih 3-5 godina doslo je do povecanja saobracajnih incidenata u koje su ukljucena "zaprezna vozila" sa zivotinjama, u 99% slucajeva incident je izazvalo lice sa zapreznim "kolima"
Napominjemo da sam izraz "zaprezna kola-vozila" ni pod kojom tackom opisa vise ne odgovara nazivu.
Otvorena prikolica nije vozilo vec prikolica koja bez zivotinje ne bi samostalno mogla da se krece te nije vozilo.
Svi ostali oblici prevoznih sredstava, sem osnovnih zastitnih uslova, moraju imati tehnicke preglede i propratnu papirologiju dok ovakav vid prevoza "zaprezna vozila" ne prolaze kroz kontrole i nisu blize regulisana Zakonima, a za to imamo i dokaze.
Takodje imamo svedoke da iako je lice koje upravlja ovom vrstom zaprege bilo pod uticajem alkohola saobracajni policajac nije reagovao, te jos jednom navodimo da ova lica ne podlezu nikakvoj saobracajnoj kontroli sto je jako opasno!
Napominjemo da se i delimicna zabrana ucestvovanja zapreznih "vozila" u saobracaju uveliko i grubo krsi sto se moze videti iz dostavljenih dokaza koje prilazemo. Ovakvi ucesnici u saobracaju nemaju radnu ni parkirnu kocnicu ni zakonom propisane svetlosne i svetlosno-signalne uredjaje, kao ni katadiopter ni dva poziciona svetla, sto je u gustom saobracaju jako opasno.
Svi ucesnici u saobracaju koji koriste vozila moraju imati dozvole za upravljanje a samo je u ovom slucaju napravljen izuzetak sto je ogroman propust u Zakonu iako se ovaj vid prevoza naziva zaprezno "vozilo". Svim ucesnicima u saobracaju obaveza je da imaju Zakonom propisane prilagodjene tockove/gume sto i u ovom slucaju je izuzetak za zaprezna "vozila" i njih u tom smislu niko ne kontrolise. Takodje, kao sto predstavljamo u propratnim dokazima, vozila takve vrste cesto imaju teret takav da ima isturene ostre ivice koje nisu obelezene a koje prevazilaze ukupnu duzinu "zaprezne prikolice".
Zanimljivo je da Clan 28. Zakona o bezbednosti saobracaja zabranjuje skupni prevoz, odnosno kretanje traktora izvan teritorije obavljanja poljoprivrednih radova dok za "zaprezna vozila" ne postoje nikakve blize odredbe zabrane iako je ovaj nacin kretanja u saobracaju dokazano opasan po ucesnike u saobracaju.
U statistici saobracajnih udesa "zaprezna vozila" kao izazivaci incidenta prednjace u odnosu na traktore koji su ipak blize regulisani Zakonom i podlezu raznim zabranama.
Traktor moze vuci samo jedno zaprezno vozilo, koje je posebno preuredjeno za tu potrebu a koje po odredbama Clana 132 ovog Zakona MORA BITI REGISTROVANO.
Ovakve odredbe se ne odnose i na "zaprezno vozilo" a to je veliki propust.
Clan 32. 33. 34. Zakona o bezbednosti saobracaja odredjuje i regulise stanje "radne masine" dok ne postoji bliza odredba o zivotinjama koje vuku zapregu kroz saobracaj, sto je takodje ogroman propust jer od stanja zivotinje zavisi kretanje kroz saobracaj.
Niko ne vrsi kontrolu stanja zivotinje koja vuce zapregu- pre ukljucenja u saobracaj! Bolesna, iznemogla, uplasena zivotinja izaziva saobracajni incident.

Udruzenja uz pomoc gradjana sprovela su istrazivanje koje je dokazalo da su konji koje koriste za vucu u vise od 95% slucajeva u jako losem stanju i kao takvi ne bi smeli da ucestvuju u saobracaju.
Konsultovali smo Zakon o dobrobiti zivotinja i Zakon o veterinarstvu u kojima se blize opisuje "paznja dobrog domacina" i nacin brige o zivotinjama u posedu gradjana i dosli do zakljucka, uz strucan savet veterinara, da konji u saobracaju trpe strah, patnju i bol, i da u danasnje vreme kada je saobracaj napredovao i postao gust u svako doba dana, ne mogu ucestvovati u saobracaju jer predstavljaju opasnost po ucesnike u saobracaju a oni koji ih koriste krse Zakone koji regulisu oblast zastite zivotinja.
Napominjemo da ovakav vid koriscenja zivotinja u saobracaju, na ovakav neregulisan nacin ostavlja jako ruznu sliku o nasoj zemlji a to nam govore i posetioci nase zemlje. Kako Srbija radi na tome da bude ugledna zemlja, nikako ne ide u prilog da se ovakav vid zlostavljanja zivotinja i smetnje odnosno opasnost po ucesnike u saobracaju nastavi. Nasa zemlja jos uvek nije regulisala ovaj problem iako imamo zavidne puteve i saobracajnu infrastrukturu, ova ruzna slika odlazi u svet te Vas molimo da uzmete u obzir i ovaj propust, verujemo nenameran sa Vase strane.

Imajuci u vidu da je Zakon o bezbednosti saobracaja radjen bez konsultacije sa Zakonom o dobrobiti zivotinja i Zakonom o veterinarstvu iako ovaj Zakon regulise saobracaj a u kome ucestvuje i konj (zivotinja) te je obavezno da budu uskladjeni a na ovaj nacin su u suprotnosti, trazimo da se izvede diskusija u kojoj ce Ucestvovati i Udruzenja za zastitu zivotinja, veterinari i saobracajni strucnjaci kako bi dokazali stetnost zapreznih vozila koje vuku konji (zivotinje) i dosli do zabrane ovakvog vida ucestvovanja u saobraćaju.
Takodje, trazimo da se nas predlog o zabrani zapreznih vozila koje vuku konji (zivotinje) u saobracaju uvrsti u dnevni red nove Skupstinske rasprave a kao dopuna predloga nakon rasprave o izmenama i dopunama Zakona bezbednosti saobracaja a koja je odrzana 29. Novembra 2019.
Odnosi se na raspravu o: Clan 7. Stav 53. - uvrstiti predlog za zabranu zapreznih "vozila" koje vuku konji (zivotinje).
Clan 7. Stav 56. odnosi se na neregistrovano "vozilo" bez saobracajne dozvole i propratne dokumentacije o zdravlju zivotinje koje izdaje Uprava za veterinu a koje je u ovom slucaju "vucni pogon".

Sve blize dokaze dostavili smo uz ovaj dokument.
dodatne informacije:
http://www.vet.minpolj.gov.rs/…/650-preporuke-o-nacinu-drza
https://www.alo.rs/…/sudar-zapreznih-kola-i-aut…/253276/vest https://www.juznevesti.com/…/Ponovo-uhvacen-konj-na-ulici.s
https://startit.rs/zasto-i-kako-smo-konje-zamenili-automob…/ https://www.kurir.rs/…/teska-nesreca-kod-sente-poginuo-voza
https://niskevesti.rs/11466-konj-uginuo-nasred-ulice-uklon…/ https://www.telegraf.rs/…/3103602-ljudi-pruzaju-prvu-pomoc
http://www.rts.rs/…/sudar-zapreznog-vozila-i-dva-automobila https://kodex.me/c…/152391/voz-udario-u-zapregu-stradao-konj
https://www.subotica.com/…/konjska-zaprega-u-centru-grada-i https://jugmedia.rs/tragedija-preminuo-vozac-zapreznih-kol…/
https://prokupljenadlanu.rs/…/konj-udario-u-kamionrabadzija https://gradski.online/citroenom-naleteo-na-zapregu-poginu…/
https://www.blic.rs/vesti/hronika/leskovac-konj-povreden-u-sudaru/338yltn
https://www.dnevne.rs/aktuelno/odakle-konj-na-mostu-na-adi-tezak-udes-kolaps-u-saobracaju-jedna-osoba-teze-povredena-video-foto
https://www.telegraf.rs/vesti/2276012-nevidjen-horor-kod-cuprije-automobil-direktno-udario-u-konjsku-zapregu-povredjeno-15-osoba-stradala-i-deca

Obavestenje za javnost
Strasni incidenti u saobracaju kao i zabrinutost za ove zivotinje, konje, dva su vazna razloga zbog kojih smo pokrenuli inicijativu.
Dok udaraju kopitama o ulice, konji trpe velike bolove dok vuku teret natovaren na trosne i opasne prikolice, oko njih automibili prolaze velikom brzinom, osecaju bol u ledjima, u ustima i nogama a pluca im prva stradaju zbog izduvnih gasova.
Konji koji vuku zaprege zrtve su ljudske potrebe za prezivljavanjem ali ne mozemo gledati samo u ljude, u ovom slucaju moramo uzeti u obzir i one koji nisu svojom voljom na prometnim ulicama, konji moraju biti zasticeni jer tako kaze i Zakon o dobrobiti zivotinja.
Mi razumemo da neko zivi od sakupljanja sekundarnih sirovina, transporta stvari i slicnih aktivnosti koje ukljucuju koriscenje konja za vucu, ali u 21. Veku ovo je potpuno nepotrebna tortura za konje.
Leti trpe veliku toplotu a zimi hladnocu, a "vlasnici" najcesce ne brinu o njima sa paznjom dobrog domacina kako Zakon o dobrobiti zivotinja nalaze, mnogi nisu ni registrovani, nikada vakcinisani ni pregledani od strane veterinara. I kada su jako bolesni, "vlasnici" ih teraju na ulice da vuku teret jer ne dozvoljavaju konjima da se odmore i zalece se.
U stalnom su stresu ove zivotinje, sto se moze i na prvi pogled videti, cesto deluju depresivno, takodje imaju rane na telu i izgledaju oronulo.

Konji se brzo preplase i jako su osetljivi na jak i iznenadni zvuk, dovoljno je da konja preplasi sirena automobila i da on krene u beg izazivajuci opsti haos.
Bezbednost u saobracaju je drugi faktor, pored zabrinutosti za konje. Ucestali saobracajni udesi sa smrtnim ishodima po konje a teskim povredama po ostale unesrecene zbog saobracajnog udesa pokazatelji su da je vreme da kazemo zbogm ovakvim "konjskim zapregama".
Dovoljno je da pogledate kako te "prikolice" izgledaju, bez kocnica, dotrajalih tockova, bez svetlosne signalizacije- to su nesrece koje cekaju da se dogode a dogadjaju se vrlo cesto.

Mere koje bi bile preduzete da se ovakav problem resi donele bi dobro svima. Za one koji "zive koristeci konje za vucu" mogu se obezbediti mali motorni pogoni, takozvani motokultivatori koji bi zamenili konje ili neki drugi motori.
Vazno je da nas ne shvatite pogresno, nikome ne zelimo da uzmemo "hleb iz ruku" nas cilj je da doprinesemo bezbednosti u saobracaju i da zastitimo konje, koji su ipak u ovoj prici jedine zrtve.

U okviru ove Inicijative, planiramo da unapred obezbedimo gde ce ovi konji zavrsiti, pokusacemo da im nadjemo mesto u Azilu za konje ili u domacinstvima gde nece biti izrabljivani i gde ce imati veterinarsku negu i proziveti ostatak zivota kao sto i dolikuje ovim plemenitim bicima.

koordinatori Inicijative:
Jelena Zaric, Udruzenje MIA
Igor Jankovic, Udruzenje Belka

Saobracajne nesrece nisu "nesrece" odnosno stradanje u saobracaju nije slucajno vec je rezultat sistemskih gresaka i nerada. Trend povredjenih i poginulih u saobracaju moze se promeniti dobro organizovanim radom i sprovodjenjem dobro koordiniranih mera.
(Nacionalna strategija o bezbednosti u saobracaju)

Trazimo da se potpuno zabrani koriscenje konja (zivotinja) kao vucnog pogona u saobracaju.
Trazimo da se nas predlog o potpunoj zabrani zapreznih vozila koje vuku konji (zivotinje) u saobracaju uvrsti u dnevni red nove Skupstinske rasprave a kao dopuna predloga nakon rasprave o izmenama i dopunama Zakona bezbednosti saobracaja a koja je odrzana 29. Novembra 2019.
Odnosi se na raspravu o: Clan 7. Stav 53. - Da se uvrsti i nas predlog za zabranu.
Clan 7. Stav 56 - odnosi se na neregistrovano "vozilo" bez saobracajne dozvole i propratne dokumentacije o zdravlju zivotinje koje izdaje Uprava za veterinu. /Odnosi se na konja (zivotinje) i zapregu kao "vozilo" a zaprega to nije/

Jelena Zaric, Udruzenje MIA, Beograd
Igor Jankovic, Udruzenje Belka, Majdanpek
Zvezdana Radovanovic, G.G. Nezavisni Aktivisti Srbije
Mirjana Raščanin, Koalicija za život NVO, Beograd
Lela Bucek, Udruzenje ORPAK, Krusevac
Slavica Mazak Beslic, Udruzenje EPAR, Subotica

0 have signed. Let’s get to 5,000!
At 5,000 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!