Pomóżmy Valentynie i Valerii Kalaitan zostać w Polsce - petycja przeciwko deportacji

English/Русский

Valentyna i Valeria są siostrami, które wraz z mamą uciekły przed wojną z Mariupola w obwodzie donieckim, gdzie wciąż trwają walki i giną ludzie. W Polsce przebywają od lipca 2014 roku.

Od momentu przyjazdu starają się, by nie musieć wracać na Ukrainę – aktualnie ubiegają się o ochronę międzynarodową, która zapewni im bezpieczeństwo. Obie siostry uczą się w społecznym liceum w Warszawie, gdzie osiągają wysokie wyniki w nauce oraz aktywnie uczestniczą w życiu szkoły; mają tu wielu bliskich przyjaciół oraz życzliwych nauczycieli.

Valentyna i Valeria są osobami niezwykle ciepłymi i utalentowanymi, którym wojna brutalnie przekreśliła możliwość edukacji i prowadzenia spokojnego życia w rodzinnym mieście.

Starsza z sióstr, Valentyna, ma w tym roku maturę, którą pragnie zdać na wysokim poziomie, by móc kontynuować naukę.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie petycji, ponieważ nie zgadzamy się by Valentyna i Valeria byłby ponownie narażone na niebezpieczeństwo.

Społeczność I SLO w Warszawie

ul. Zawiszy 13, 01-167 Warszawa

This petition will be delivered to:
  • Urząd Do Spraw Cudzoziemców
  • Helsińska Fundacja Praw Człowieka
  • Placówka Straży Granicznej Warszawa-Okęcie

Ignacy Stadnicki started this petition with a single signature, and now has 17,489 supporters. Start a petition today to change something you care about.