Stop Dyskryminacji Obywateli Polski za granica w Wyborach Prezydenckich 2020 w Polsce

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Ewa Coates started this petition to Polish Governement

Szanowni Rodacy za granica (i w Polsce)!

Pomimo, ze- dluzej lub krocej- mieszkamy za granica, mamy takie same prawa jak wszyscy rodacy w Polsce do zaglosowania w tych wyborach.

Niestety, w wielu krajach w tych wyborach nie mamy mozliwosci zaglosowac w sposob zgodny w konstytucja, lub jest to fizycznie niemozliwe. I jest to SKANDAL. Zostalismy zdyskryminowani. I- co jeszcze bardziej szokujace- Unia Europejska nie moze ingerowac w sprawy wewnetrze krajow czlonkowkich. Ktos bardzo dobrze ten fakt wykorzystuje.

Na oczach SWIATA jestesmy DYSKRYMINOWANI przez wlasny polski rzad.

Obecny Rzad Panstwa Polskiego postanowil mimo wszystko zorganizowac te wybory. I uniemozliwic nam glosowanie. A oto jak:

1.      Osoby, ktore sa w kategorii wysokiego ryzyka w Wielkiej Brytanii nie moga opuscic miejsca zamieszkania do 30 czerwca. Szaleje tu wirus. Nie mozna wiec glosowac osobiscie, ani pojsc na poczte kupic znaczek, by wyslac karte do glosowania. Wiele punktow pocztowych jest rowniez zamknietych. https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/people-at-higher-risk/advice-for-people-at-high-risk/

2.      Zostala dramatycznie zmniejszona ilosc placowek, w ktorych mozna glosowac osobiscie (bodajze do 11), wiec osoby nie mieszkajace w wielkich miastach maja ograniczona mozliwosc zaglosowania.

3.      Wybory korespondencyjne (o ktorych o godzine 12:00 po pludniu czasu GMT jeszcze nic nie wiadomo na stronie Ambasady Polskiej w Londynie) nie beda wyborami tajnymi. Bedzie trzeba zadeklarowac swoje dane osobiste (wiadomosc uzyskana 9/6 o 11:00 GMT w czsie rozmowy telefonicznej z MSZ, wydzial konsularny w Warszawie, sekretariat). Jest to sprzeczne z kontytucja.

4.      Ze wzgledu na punkt 1, 2, 3 bardzo wiele osob nie zaglosuje.

5.      Dodatkowo, do 15 czerwca mamy czas na skladanie wnioskow o glosowanie koresponsencyjne- jesli wczesniej rejestrowalismy sie do glosowania osobistego; lub o calkiem nowa rejestracje do 16 czerwca (wiadomosc uzyskana 9/6 o 11:00 GMT w czsie rozmowy telefonicznej z MSZ, wydzial konsularny w Warszawie, sekretariat). Poczta za granica (UK) pracuje na zwolnionych obrotach, a list TRZEBA wyslac do 26 czerwca. Jesli otrzymamy karte do glosowania 22-27 czerwca (a moze sie zdarzyc i pozniej), jaka mamy gwarancje, ze ta karta dojdzie do konsulatu na czas? https://www.gov.pl/web/wielkabrytania/wybory-prezydenckie-2020

W zwiazku z powyzszym, wnioskuje o jedno z trzech:

• o przedkuzenie terminu skladania kart korespondencyjnie tak, aby kazdy mogl wyslac glos
  • umozliwienie glosowania elektronicznego
  • uniewaznienie Wyborow Prezydenckich 2020 i zorganizowanie ich w czasie, gdy pandemia ucichnie na swiecie do stopnia, w ktorym wszyscy beda mogli zaglosowac, lub kiedy inne, zgodne z konstytycja, metody glosowania beda mozliwe (np. glosowanie elektroniczne).

Bardzo Panstwa Prosze o Wsparcie!

0 have signed. Let’s get to 100!