Pożar w obozie uchodźczym Moria: Wezwanie do natychmiastowej ewakuacji ludzi i radykalnej

0 have signed. Let’s get to 200,000!
At 200,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!

Josie Naughton (Choose Love) started this petition to European Commission and

Wzywamy Przywódców Europejskich do natychmiastowego działania! Pożar w obozie uchodźczym Moria na Wyspie Lesbos jest tragedią, która nie mogła się nie wydarzyć.

Największy obóz uchodźczy w Europie spłonął pozbawiając ponad 12000 ludzi schronienia i środków do życia, podczas szalejącej pandemii. Musimy zakończyć dotychczasową europejską politykę migracyjną odpowiedzialną za  więzienie ludzi w nieludzkich warunkach na Greckich Wyspach.

Obóz był wielokrotnie przeludniony i pozostawanie w nim stanowiło zagrożenie dla jego mieszkańców. Szybko stał się symbolem sposobu w jaki Europa traktuje migrantów.

Przez lata oglądaliśmy niszczący wpływ europejskiej polityki migracyjnej na ludzkie życie: przerażające warunki życia w obozach na wyspach, śmierć na morzu, czy agresja i przemoc służb granicznych na granicach Europy.

Unia Europejska znajduje się dziś w krytycznym punkcie zwrotnym. Niedługo zostanie zaprezentowany ‘nowy start’ w polityce migracyjnej (w postaci Paktu o Polityce Migracyjnej i Azylowej). Cały świat przygląda się dziś tragedii w Morii. Komisja Europejska musi zrozumieć, że ta tragedia musi się natychmiast skończyć! Ci, którzy mają dziś moc podejmowania decyzji, w najbliższych dniach i miesiącach poniosą historyczną odpowiedzialność za tysiące ludzi z obozu Moria!

Dołącz do naszego apelu do Przywódców Europejskich i Komisji Europejskiej:

• Żądamy natychmiastowej ewakuacji wszystkich ludzi bezdomnych po pożarze w Morii ponieważ zapewnienie podstawowych praw człowieka do schronienia, jedzenia, infrastruktury sanitarnej i medycznej nie mogą być zapewnione na Lesvos i innych Greckich wyspach. Potrzeba natychmiast odciążyć Greckie Wyspy i skupić się na relokacji ludzi w całej Europie!
  • Zaprzestania polityki migracyjnej powodującej więzienie ludzi w nieludzkich warunkach w obozach na wyspach (czy ośrodkach przygranicznych) w oczekiwaniu na azyl. Koniec z polityką zakazu ruchu ludzi oczekujących na azyl z wysp do śródlądowej Grecji.
  • Natychmiastowego uruchomienia programów pomocowych zapewniających opiekę zamiast dotychczasowego więzienia! Domagamy się wzmożonego wysiłku i solidarności Państw Członkowskich Unii Europejskiej  w podjęciu odpowiedzialności by zakończyć systematyczne nadużycia i łamanie praw człowieka na granicach Wspólnoty Europejskiej!

Musimy działać natychmiast!

IMPORTANT NOTE: Please see the English version of this petition for the list with organisations, movements and MEPs that co-signed. This translation does not list the.

0 have signed. Let’s get to 200,000!