BES’e zorunlu katılıma son verilmeli!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Bir yıldır çalışanların çeşitli büyüklükteki iş yerlerinde bir takvime bağlı ve kademeli olarak bireysel emeklilik sistemlerine katılımı zorunlu tutulmaktadır. Bireysel emeklilik, özel finans kuruluşları tarafından sunulan bir tasarruf sistemidir. Çalışanlar otomatik olarak dahil edildikten sonra iki ay içinde sistemden çıkabiliyor olsa da bu tasarruf hizmetini “satın almaya” zorunlu tutulmaları adaletsizlik yaratmaktadır. Nitekim, kamu yetkilileri ve finans işverenlerinin ifadelerine göre sistemden beklenenin çok üstünde ayrılma (“cayma”) olmuş, katılıma zorlama büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Buna rağmen uygulamanın hatalı olduğu ihtimali görmezden gelinerek “hata” çalışanlarda aranmıştır. Kamu yetkilileri ve finans işverenleri çalışanların “caymasını” zorlaştıracak önlem hazırlığında olduklarını medya aracılığıyla duyurmuşlardır.

Bu önlem arayışı tutarsızdır. Zorunlu BES sistemi, çalışanların tasarrufa eğiliminin düşük olduğu ve katılım otomatikleştirilirse BES’i tercih edebilecekleri peşin hükmüne dayanmaktadır. Ancak şimdi çalışanlar kendi istekleriyle hızla sistemden ayrılınca, süre uzatılarak cayma konusu çalışanların gündeminden çıkarılmaya çalışılmakta ya da fazla iş temposundan bu konuyu akıllarına getirmeyecekleri umulmaktadır.

Sistemin başarısızlığı, uygulamanın hatalı olduğunu işaret etmektedir. Geniş katılım sağlayamayan bir “sistemin” sürdürülmeye zorlanması, çalışanları “ne koparsak kârdır” anlayışının yürürlükte olduğundan kuşkulandırmaktadır. Bunun yerine yapılan hata düzeltilmelidir:

1. BES’e zorunlu/otomatik katılıma son verilmelidir.

2. Şimdiye kadar otomatik katılımını iptal etmeyen çalışanlar için zarara uğramadan cayma şansı tanınmalıdır.

3. Bundan sonraki işletme büyüklüğüne bağlı katılım planı iptal edilmelidir.
4. BES, “sosyal sigorta” sisteminin destekçisi veya alternatifi değildir. Zorunlu BES yerine sosyal sigorta sisteminin geliştirilmesine enerji harcanmalıdır.
5. Eğer çalışanlar tasarrufa teşvik edilmek isteniyorsa, özel finans kurumlarının insafına terk edilmemelidir. Tasarrufa teşvik etmek isteyen kamu idaresi, çalışanlara zorla katılıp zorla ayrılacakları sistemler yerine kendi arzularıyla katılabilecekleri ve "otomatik" olmayan teklifler hazırlamalıdır.

Bugün Plaza Eylem imzanı bekliyor!

Plaza Eylem Platformu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Plaza Eylem Platformu: BES’e zorunlu katılıma son verilmelidir!». Plaza Eylem ve imza atan diğer 86 kişiye katıl.