Petition Closed

Peticija za smjenu ravnatelja Tehničke škole Šibenik g. Josipa Belamarića

This petition had 1,209 supporters


Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske,

povodom recentnih događanja u srednjoj Tehničkoj školi u Šibeniku, neprikazivanja izložbe Anne Frank: Povijest za sadašnjost, ovim potpisom želimo apelirati nadležnim institucijama - Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Šibensko-kninskoj županiji da provedu smjenu ravnatelja kojem je sporno prikazivanje zločina na području Hrvatske u II. svjetskom ratu.

Izložba, koju su na koncu povukli organizatori iz udruge HERMES sadrži 32 panela o životu Anne Frank i stradanjima u nacisitičkim logorima te 6 lokalnih panela o logorima i stradavanju nevinih žrtava u II. svjetskom ratu na našem području. Ravnatelj je osim protivljenja lokalnim panelima zatražio i izradu posebnog panela o stradanjima na Bleiburgu s opaskom da se na lokalnim panelima, kako on kaže, „partizani prikazuju kao cvijeće, a ustaše kao zločinci“.
Organizatori su, sa stavom da s učenicima treba razgovarati o svim zločinima koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, prijedlog prihvatili, no na koncu ipak povukli izložbu s porukom da Drugi svjetski rat nije "nešto što se događalo tamo negdje Nijemcima i Židovima", kako su i sami naveli u priopćenju za medije.

Tražimo smjenu ravnatelja Belamarića jer njegov potez nanosi štetu za društvo potencirajući konstantne podjele i revizije povijesnih činjenica, koje sigurno, pogotovo učenicama i učenicima škole, može stvoriti konfuziju između onog što je ispravno, a što pogrešno, kao da se radi o dojmu, a ne o činjenicama.
Ravnatelj je ovakvim potezom i obezvrijedio rad učenika i učenica, kao i profesorice, koji su za vrijeme praznika uložili trud i pripremali izložbu. Poantu izložbe, podizanje svijesti o važnosti Drugog svjetskog rata i njegovom značaju za društvo vršnjačkim pristupom, ravnatelj petljajući po povijesnim činjenicama i odbijanjem lokalnih panoa očito nije htio ispravno prikazati.

Na naslovnoj fotografiji peticije je Lea Deutsch, židovska curica iz Zagreba koju su ustaše poslale u Auschwitz. Za Annu Frank su čuli i gospodin Belamarić, župan Šibensko-kninski g. Pauk te ministar znanosti, obrazovanja i športa g. Barišić. Priču o stradanju velikog broja nevinih žrtava u logorima na našem području itekako je važno ispričati.
 
Smatramo i smatrali smo potrebnim stati na branik antifašizma i zaštititi zdrav razum, civilizacijske vrijednosti cijele Europe te profesionalno obrazovanje, izvannastavni sadržaj za mlade i inovativne metode u istom.Today: Forum mladih SDP is counting on you

Forum mladih SDP Šibensko-kninske needs your help with “Peticija za smjenu ravnatelja Tehničke škole Šibenik g. Josipa Belamarića”. Join Forum mladih SDP and 1,208 supporters today.