Pencen dihentikan bagi ahli parlimen sebelum dikenakan pada bakal penjawat awam

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Aiman Ab Adzim started this petition to Penjawat awam

Dengan keputusan untuk mengkaji skim pencen pada bakal penjawat awam, ia menimbulkan keresahan pada bakal penjawat awam, pada masa yang sama, ia mengurangkan lagi daya tarikan untuk rakyat menceburi sektor perkhidmatan awam. Dikatakan dengan peralihan skim pencen ini kepada skim lain dapat mengurangkan bebanan kerajaan sebanyak 28 bilion, oleh yang demikian kami berharap agar ia dimulakan dengan menghentikan skim pencen untuk ahli parlimen kerana walaupun mereka menang bertanding sepenggal sahaja, namun diberi pencen seumur hidup malahan bayaran pencen sebulan mereka boleh membayar sejumlah pencen pekerja perkhidmatan awam. Oleh yang demikian, diharapkan kerajaan menghentikan skim pencen bagi ahli parlimen yang ternyata amat membazir lebih-lebih lagi ahli parlimen yang ramainya tidao menunjukkan prestasi yang memberangsangkan malah hanya gah berbalah di gelanggang sahaja. Semoga petisyen ini mendapat perhatian kerajaan dan semoga rakyat terbela!

0 have signed. Let’s get to 100!