"#PembeMetrobüs için Bir kez daha Buyurun Başlıyoruz"

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

PEMBE METROBÜS PROJESİ

İstanbulumuz'da 2007 yılından bu yana halkımızın istifadesine sunulmuş olan metrobüs, artık ulaşımın ana damarlarından biri haline gelmiş bulunmakta. Son derece popüler bir ulaşım hizmeti olduğundan günden güne yolcu sayısı da katlanarak artmaktadır. Önemli bir güzergah üzerinde oluşu ve trafikten etkilenmeyişi metrobüsü ulaşım açısından çok daha cazip bir hale getirmiştir. İstanbul’un resmi 15 ve kayıt dışı dâhil 20 milyona ulaşan nüfusunun ortalama 12 milyonunun toplu taşıma kullandığı göz önünde bulundurulursa, metrobüs kullanma avantajı da bu manada dezavantaja dönüşüyor.Bugün metrobüsle yolculuk adeta başlı başına bir mücadele gerektiriyor. Halk arasında şaka yollu “metrobüs savaşları” diye isimler de konulan bu macera yolculuk her geçen gün daha da sıkıntılı bir sürece doğru yol almaktadır. Sabah-akşam işe gidiş ve eve dönüşlerin yoğun olduğu saatlerde metrobüs durakları, üstgeçitler adeta ‘iğne atsan yere düşmez’ sözünü ispatlar nitelikte. Özellikle iş hayatının önemli bir parçası haline gelen kadınlar, erkeklere oranla çok daha fazla toplu taşıma araçlarını kullandığı ve bunların başında da metrobüsün geldiği düşünülürse işin vahametinin ne denli önem arz ettiği kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bütün bunlar bir arada Saadet Partisi İstanbul İl Kadın Kollarının 20.2.2012 tarihinde ilk olarak dile getirdiği bu talep, onlarca STK' nın sahiplenmesi ve toplumun her kesiminden kısa sürede alınan 60 bin imza ile desteklenmiş bir taleptir. Bu destek sorunun genelliğini ve aciliyetini ortaya koymuştur. Saadet Partisi İstanbul İl Kadın Kolları, 2012 yılında bir çalışma yapmış ve ‘Pembe Metrobüs’ projesi ile meselenin çözüleceğini ilgili makamlara teklif etmişti.Bu mânâda bugüne kadar imza kampanyaları düzenlemiş, basın açıklamaları yapılmış ve sosyal medya aracılığıyla kamuoyuyla da paylaşılmıştır. Hatta bu konuda birebir bir çok vatandaşla görüşmeler yapılıp, olumlu tepkiler alınmıştır. Anadolu’da Sivas, Malatya ve Kahramanmaraş gibi bazı illerde benzeri uygulamalar başladığı halde İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda henüz bir adım atmış değildir. Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları Başkanı Nagehan Gül Asiltürk konu ile ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor: “Hayatın yükünü gün içinde okul, ev, iş vs. yerlerde kesintisiz yüklenen kadınlarımızın hiç değilse yolculuklarını bir nebze ferahlatabilmek mümkün olabilir. Halkımıza arz ettiğimiz bu projemiz son derece teveccüh ile karşılanmış ve ekseri hanım kardeşlerimizce kabul görmüş ve de desteklenmiştir.İstanbul da bu uygulama en seri şekilde metrobüs ulaşımında yapılabilir. ‘Birkaç araçta bir de olsa kadınlara mahsus araçlar tahsis edilirse sorun önemli ölçüde çözülür’ şeklindeki talebimizi İBB’nin ilgili kurumlarını sunduk."

Projemizi en üst kademede Metrobüs direktörlüğüne iletme ve anlatma fırsatı  bulduk. Kendileri de teknik altyapı konusundaki endişelerini dile getirmiş olsalar da biz İstanbul gibi kozmopolit bir şehirde insanımıza hizmet için çok büyük bütçeli pek çok projeler hayata geçirilirken bu kadar ufak bir detayın çözülemeyeceğini düşünmemekteyiz.Her alanda kadınlarımız için ‘Pozitif ayırım’ dillendirilirken, yukarıda zorluklarını sıraladığımız ulaşım konusunda böyle bir hizmeti kadınlarımıza sunmak muhakkak hakkedilmiş bir hizmet olacaktır.Konuyla ilgili imza kampanyası sırasında halkımızın her kesiminden özellikle yaşlı, hasta, bebekli kadınlarımıza; en ağır durumda bile yer vermek, yol vermek neredeyse kalmadı. İnsanlar araçlara birbirlerini ezerek biniyor. Kimsenin kimseye bir öncelik verdiği yok.

Burada en büyük endişe pembe metrobüsle birlikte hanımların diğer ortak vagonları kullanımda yaşayabilecekleri sıkıntı olmaktadır. Bu pembe metrobüsler tüm kadın yolcuyu taşıyacak kapasitede olmadıkça yani tam yarı sayıya ulaşmadıkça pozitif bir alternatif olmanın ötesine geçmeyecektir. Bu durumda ortak metrobüsleri kullanan kadın yolcu sayısı da az olmayacaktır. Bu sebepten böyle bir sıkıntı yaşanacağını düşünmemekteyiz .

Yurtdışında; Japonya, Brezilya, Mısır, BAE ve Tayland gibi bir çok ülkede bu uygulama mevcut. Sistem, bir zorunluluk ve ya dayatma değil tercih hakkı olarak sunulmalıdır.

Bu çalışmalara da şahit oldukça İstanbul da yaşayan kadınlar olarak bu hizmeti hakettiğimizi yetkililere bu vesileyle tekrar hatırlatmak ve talebimizi yenilemek istiyoruz. Ve yeniden yüzbinlerce imza ile Projemize desteklerinizi bekliyoruz.

@saadetkadin34

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Bugün Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları imzanı bekliyor!

Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «"#PembeMetrobüs için Bir kez daha Buyurun Başlıyoruz"». Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları ve imza atan diğer 1.635 kişiye katıl.