Kampanya Kapatıldı

Pembe Otobüs Projesi Çözüm Değildir !

Bu kampanya 70 destekçiye ulaştı

Taciz/Tecavüzün önüne mağduru kısıtlayarak değil, tacizciyi/tecavüzcüyü kısıtlayarak geçilmelidir.

Pembe Otobüs önerisini ilk kez 2012 yılında Saadet Partisi İstanbul İl Kadın Kolları gündeme taşımıştı. Nurullah Ardıç, 20 yaşındaki Özgecan Aslan cinayeti ardından, "kadına yönelik cinsel şiddetin önüne geçmek için" öneriyi tekrar gündeme getirdi. Uygulama ilk olarak 2015 yılının mart ayında Şanlıurfa’da başlatıldı. 2016'da Saadet Partisi önerisini tekrar etti ve bu proje için toplanan imzaları İBB Başkanı Kadir Topbaş’a gönderdi. İBB "Uygun bulunmamıştır" dedi, tepkiler üzerine kampanya tarihe karıştı. Ve dün Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Çakır, sadece kadınların kullanacağı “Pembe Trambüs” uygulamasına geçeceklerini açıkladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi, Trambüs uygulamasının, ‘ayrımcılık’ olduğunun altını çizerek, “Uygulamanın kendisinden de pembe renginden de midemiz bulanıyor. Bu kadını yine ayırarak, hayatın içinden men etmenin bir başka biçimidir” diyor.

Böyle bir uygulamaya itirazları olduğunu vurgulayan Kav sözlerini şöyle sürdürüyor: “Biz özel otobüs değil, eşit yurttaşlar olarak erkeklerin yarandığı bütün haklardan yararlanmak ve var olmak istiyoruz. Kadın düşmanı bu politikalardan bıktık usandık. Kadınlara ve kız çocuklarına saldırı haberlerini aldığımız bir günde, kadına yönelik şiddetle böyle mücadele edilemez. Çözümden uzak, göstermelik ve kadınlara eşitsiz muameleyi pekiştiren bir uygulama getiriyorlar. Karma eğitime savaş açanların ve kadınları eve kapatmanın örnekleridir bunlar. Bunu reddediyoruz.”

Ekşi Sözlük'ten bir kullanıcının çoğunluk adına yaptığı konuşma : ''Çözüm değildir, kadını soyutlamaktır. Normal otobüs/metrobüsü kullanan kadınlar tecavüze uğrayınca pembesine binseymiş demeyecek misiniz? Bunun mini etek giymeseymiş, makyaj yapmasaymış demekten ne farkı var?

Çözüm değildir. Ben soyutlanmak istemiyorum, varlığımı kabullenin.''

Bir Twitter kullanıcısı : ''Otobüsten inince ne yapacağız?''

Kadın istismarı ve tecavüz haberleriyle sık sık gündeme gelen Hindistan’da da 2009 yılından beri bazı şehirlerde ‘kadınlara özel’ vagonlar mevcut. Ancak ülkenin kadına şiddet ve cinsel saldırı vakalarında bu sayede bir gelişme yakaladığı söylenemez.

Hindistan, kadınlara yönelik taciz vakalarının toplu taşımada ‘tecrit’ uygulamalarıyla azaltılamayacağının en canlı örneği.

Bugün Dilara imzanı bekliyor!

Dilara Baş bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Pembe Otobüs Projesi Çözüm Değildir !». Dilara ve imza atan diğer 69 kişiye katıl.