PDR TASLAK YÖNETMELİĞİ REVİZE EDİLSİN

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

YÖNETMELİKTE NELER VAR ;

PSİKOLOJİK DANIŞMA KAVRAMI KALDIRILIYOR
Psikolojik Danışma kavramı kaldırılması planlanıyor. Çağdaş eğitim de 3. bir boyut olarak ele alınan ve öğrencilerin Ruh Sağlığını gözeten kavram olan ‘Psikolojik Danışma’ kavramı yeni yönetmelikte kaldırılması bu alanı Sosyoloji/Sosyal Hizmetler gibi içeriği eğitimle bağdaşmayan bölümlere açık hale getirebilir. Bu da öğrencilerimizi yeteri kadar pedagojik formasyonu olmayan ve insan psikolojisiyle ilgili olmayan bölümlerin hedefi haline getirebilir. Çağdaş eğitimde üçüncü boyut olan Rehberlik Hizmetleri işlevsellikten çıkarılmaya ve ucube bir duruma getirilmeye çalışılmaktadır.

ÖĞRENCİ SORUNUNU ANLATMAKTAN KAÇINACAK
Nöbet tutan bir Rehberlik Personeli uyumsuz öğrenciyi nöbet görevi gereği disipline vermesi veya uyarması aynı öğrencinin ( ve okul öğrencilerinin) Rehberlik uzmanına koşulsuz kabul ile gitmesine engeldir.

TACİZİ, İSTİSMARI PDR'CİLER ORTAYA ÇIKARIYOR
Bugün ülkemizde gerçekleşen birçok öğrenci tecavüz, istismar ve ihmalinin Okul Rehberlik Personeli sayesinde ortaya çıkarıldığı da aşikardır. Bunun temel nedeni de Rehberlik/ Danışmanlığın ‘görevde koşulsuz kabul’ ilkesidir. Rehberlik personelinin görevinde en önemli done iletişimdir. İletişim ise Rehberlik Personeline öğrencinin koşulsuz kabul, empati, güven ve saygı çerçevesinde oluşan karşılıklı anlayış esasına dayanmaktadır. Oysa ki nöbet, Etüt, ve benzeri nitelikte ki  görevler bu ilişkiyi zedeleyebilir, dolayısıyla da Rehberlik Hizmetleri işlevini yok edecektir.

ÖĞRETMENİN MESAİSİ 30 SAATTİR
Öğretmen mesaisi 30 saattir, 40 saat yapılması kanunlara aykırıdır, ayrıca fazladan eklenen 10 saatin karşılığı ücret ve diğer hakları nasıl karşılanacak belirtilmemektedir. Yapılan düzenleme Anayasa ve kanunların eşit işe, eşit hak ilkelerine aykırıdır.

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANI HAZIRLIYOR
Bu çalışmanın bizzat Genel Müdürlüğe bağlı, Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı tarafından yapıldığı yine bizim şahsi çabalarımız sonucu ortaya çıkarılmıştır. İlgili daire başkanlığının görev alanlarına baktığımız zaman bu konuyla ilgili yeterliliğinin olmadığı zaten yeterince açıktır. Ayrıca Türk PDR Derneği üyesi arkadaşlarımızın Alo 147 ve Bimer gibi resmi sitelere konuyla ilgili talep oluşturulmuştur. Taleplerimize yönelik verilen cevap bizzat Eğitim Politikalar Daire Başkanlığı tarafından cevaplandırılmış ve de yönetmelik çalışması yalanlanmamıştır. Ancak konuya taraf olabilecek Üniversiteler, STK ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından görüş alındığı belirtmişlerdir. Bizlerin mesleki dayanışmamızı sağlayan Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği niçin bu görüş alınan STK’lar arasında yoktur. Hangi STK'lardan görüş alındığı  sorumuza "güvenlik nedeniyle açıklayamayız" deniliyor.

NEDEN BU TASLAĞA KARŞIYIZ..

MESLEĞİMİZ İŞLEVİNİ KAYBEDECEK:.Okullarda profesyonel bir şekilde çalışan, belli uzmanlıklar gerektiren bu alan gereksiz ve ucu açık görevlerle tamamen işlevini kaybedecek. Okullarda bir çok vakanın (cinsel istismar,şiddet,intihar,ruhsal sorunlar vb.)ortaya çıkarılması ve çözülmesinde başrol oynayan bu uzmanların bir memur,idareci ya da öğretmen şeklinde görev yapmaları okullardaki kriz durumlarını ve sorunları daha da arttıracak ,çözümsüz hale getirecektir.

PSİKOLOJİK DANIŞMA KAVRAMI NEDEN ÇIKARILIYOR? Bu taslağın hazırlanırken; sahada çalışan uzmanlardan da görüş alınmasının son derece önemli ve faydalı olacağı görüşündeyim. Maalesef rehberlik alanının olmazsa olmazı psikolojik danışma kavramının duyumlara göre bu taslakla yok olması çok isabetsiz bir karardır.Rehber öğretmene idari işlerin verilmesi,nöbet tutturulması,boş ders ,etüt vb. işlerin yaptırılması bu alanın işlev ve amaçlarına uymamaktadır.

ÖĞRENCİLERİMİZ TENEFFÜSTE BİZE ULAŞIR: Yönetmelikte rehber öğretmenlerin çalışma saatlerinin 8.00-17.00 yapıldığı ve yönetmelikte yer alan rehber öğretmenin ( okul psikolojik danışmanı) yapamayacağı görevler kısmının çıkarılarak, rehber öğretmene(okul psikolojik danışmanı) nöbet, etüt gibi görevlerin verildiği duyumu alınmıştır.  Öğrencilerin bizlere tenefüslerde ulastığı aşikardır. Biz öğrenciler için okulllardayız. Nöbet tutacak öğretmen bulunabilir ancak öğrenciyi koşulsuz kabul, empatik anlayışla dinleyecek psikolojik danışmanları bu şekilde alandan soğutmanın, çalışma koşullarını verimsizleştirmenin zararını yine öğrencilerimiz görecektir.

ÖĞRENCİ KENDİNİ BİZE AÇMAZ: Nöbet tutan, disiplin sembolü  bir psikolojik danışman olamaz. Öğrenci bize kendini açmaz, güvenip sorunlarını paylaşmaz.  Bilindiği üzere okullarda cinsel istismar,fiziksel istismar vs. durumlar psikolojik danışman ve rehber öğretmenler aracılığıyla ortaya çıkıyor.

NE İSTİYORUZ..

UZMAN KİŞİLERE SORUN: Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapması gereken, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'ni bu mesleğin eğitimi almış kişilere yazdırması ve alandan akademisyenlerin görüşünün alınmasıdır. Bizim alanımızda unvan problemi yaşanıyor, bizler Milli eğitim bünyesinde rehber öğretmen olarak anılıyoruz oysa bizlerin unvanı okul psikolojik danışmanı olmalı. Çünkü biz eğitim vermiyoruz. Bizler öğrencilerin kişilik hizmetlerinden sorumlu, ailevi, arkadaş ve okul sıkıntılarında onlarıdinleyen, anlayan ve çözüm yolları bulmaları için onları yönlendiren,  psikolojik danışma yapan meslek elemanlarıyız. Çalışma koşullarımız öğretmenlerden bu yüzden farklı. Çünkü biz nöbet tutarsak o öğrenciye bağırır, disipline gönderir konumda olursak bize tekrar asla aynı şekilde güven ilişkisiyle gelip yaşadığı problemleri anlatamaz.

Bugün A imzanı bekliyor!

A E bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «PDR TASLAĞA KARŞI İMZALAYALIM». A ve imza atan diğer 8.145 kişiye katıl.