Petition Closed
Petitioning Parlamentul Romaniei

Petitia societatii civile pentru modificarea Legii Electorale

Noi, semnatarii acestei petitii, cetateni romani apartinand societatii romanesti din tara si din afara granitelor Romaniei,

• Avand in vedere ca in actuala Lege Electorala exista o discriminare la nivelul populatiei majoritare romanesti, prin acordarea calitatii de “competitor electoral” numai pentru “organizatiile cetatenilor romani apartinand minoritatilor nationale inregistrate la Consiliul Minoritatilor Nationale“;
  • Avand in vedere ca in baza acestei discriminari, doar UDMR este admisa in Parlament ca organizatie a minoritatii maghiare, conform Statutului UDMR: “Art. 10. Uniunea este asocierea comunitatii nationale maghiare din Romania…”;
  • Considerand ca dreptul castigat de organizatiile minoritatilor nu trebuie anulat;
  • Considerand ca existenta partidelor politice este justificata doar prin slujirea interesului general nediscriminat al societatii, diferentele fiind doar de natura ideologica in ceea ce priveste dezvoltarea generala a statului roman;

propunem urmatoarele modificari minimale pentru amendarea Legii Electorale:

1. Eliminarea discriminarii actuale care permite doar organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sa aiba calitatea de “competitor electoral”, prin extinderea acestor drepturi la nivelul intregii societati romanesti.
Pentru aceasta, cerem inlocuirea formularii din Art 2(p):
competitori electoralipartidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizatiile legal constituite ale cetatenilor apartinand unei minoritati nationale reprezentata in Consiliul Minoritatilor Nationale, care înaintează propuneri de candidatură, precum şi candidaţii independenţi;
prin:
competitori electorali – partidele politice, altele decat cele etnice sau regionale, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile legal constituite ale cetatenilor romani din tara si din afara granitelor Romaniei, care înaintează propuneri de candidatură, precum şi candidaţii independenti;

2. Legiferarea interdictiei pentru partidele cu agenda particulara, cum ar fi partidele etnice sau regionale, gen Partidul Moldovenilor, Transilvanenilor, Secuilor, partidelor de clasa sau religioase, etc, sa poata avea calitatea de “competitor electoral” in sensul Legii Electorale, deoarece asemenea partide actioneaza discriminatoriu, contribuind la scindarea poporului roman si la marirea pericolelor secesioniste.

3. Asigurarea unei componente civile in parlament, prin repartizarea unui procentaj de 25% locuri parlamentare pentru organizatiile legal constituite ale societatii civile, transformand astfel actualul parlament politic, intr-un parlament mixt cu o componenta majoritara politica si o componenta civila cu rol regulator.
Pentru cele 25% de locuri repartizate societatii civile, propunem urmatoarea defalcare:

- 40% – organizatii din tara

- 25% – organizatii Basarabia+Ucraina

- 20% – organizatii Diaspora

- 15% – organizatii minoritati

Fata de cele de mai sus, solicitam reprezentantilor cetatenilor romani in Parlamentul Romaniei sa ia act de dorinta societatii romanesti si sa analizeze transpunerea acestora in initiativa legislativa pentru modificare Legii Electorale.

This petition was delivered to:
  • Parlamentul Romaniei

Mircea Popescu started this petition with a single signature, and now has 12 supporters. Start a petition today to change something you care about.