0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Merhaba, ben Erhan.
Bir görme engelli olarak, sizlerden İstanbul'da yaşayan tüm görme engellileri ve az görenleri ve dahası okuma yazma bilmeyenleri ve yolculuk esnasında kalabalık içinde bulunduğu için camdan dışarıyı takip edemeyenleri ve iyi bilmedikleri bölgelere seyahat yapmak durumunda olan herkesi yakından ilgilendiren bir konuda byardımlarınızı bekliyorum.
İETT'nin engellileri bilgilendirme projesi kapsamında İstanbul genelinde tüm otobüslerde hizmete sunduğu, görme engelliler için sesli anons sistemi o günlerde medyada "İETT otobüslerde engel bırakmadı" şeklinde duyrulmuştu.
2014 yılı sonlarında İETT'nin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle yürüttüğü duraklarda sesli anons sistemi tüm otobüslerde uygulanmaya başlanmıştı. Projenin tanıtıldığı toplantılarda, yetkililerce bu sistem ile birlikte Özel Halk Otobüsleri ve Otobüs AŞ de dahil olmak üzere 5 bin 620 aracı engelli erişimine uygun hale getiren İETT'nin görme engelli yolcular için başlattığı dış anons sisteminin okuma-yazma bilmeyen vatandaşlar için de kolaylık sağlayacağına dikkat çekilmişti ve "bu sistem görme engelli vatandaşlarımızın toplu taşımayı rahatça kullanabilmesini sağlayacak. Yolcularımız içinde engelliler çok önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Başlıca hedefimiz, engelli vatandaşlarımızın sosyal aktivitelere eşit seviyede erişimini sağlamaktır" denilmişti.
Fakat gelin görün ki, onca emek sarfedilerek ve ciddi miktarlarda masraflar yapılarak tüm otobüslerde hizmete sunulan ve otobüslerin gelmek üzere oldukları ve ulaştıkları durakları sesli olarak anons eden bu sistemi, otobüs şoförlerinin çok ciddi bir kısmı hiçbir hakları olmadığı halde kullanıma kapatıyorlar.
Bunu da ya sistemin sesli anonsunu duyulamayacak kadar kısarak veya tamamen kapatarak yapıyorlar. Halbuki metro ve metrobüs gibi toplu taşıma araçlarında bu sistem hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan hizmet veriyor. Çünkü o araçlarda sesli anons sistemi, engellileri umursamayan şoförlerin insafına terkedilmiyor. Fakat otobüslerdeki sesli anons sistemi, araçlara şoförlerin sesi kısma ve hatta tamamen kapatmaları gibi işlemleri yapabilmelerine açık halde entegre ediliyor.
Birazcık empati lütfen!
Otobüslerdeki sesli anons sisteminin sesini duyulamayacak kadar kısan veya tamamen kapatan şoförler şunları düşünüyor olmalılar.
"Zaten otobüsün nerelerden geçtiğini bildiğim halde, her durakta konuşan bu anons sesleri kafamı şişiriyor. Bu sıkıcı sesi susturayım ki kafam rahat etsin."
Bu gibi düşünenlere soruyorum, eğer birileri çıkıpta, "canımı sıkıyor" diyerek durakların isimlerinin yazdığı tabelalardaki yazıları silseydi ne yapardım diye bir düşünün. Bu halde yolculuk yapmak ne kadar zahmetli ve sıkıcı olurdu değil mi?
İşte sizlerde bu fiilinizle birlikte, görme engellilerin hizmetlerine sunulan sistemi engellemekle onları nasıl bir zahmet içine soktuğunuzu anlayın lütfen.
Bu sorunun çözümü çok kolay!
İETT nasılki metro ve metrobüslere sesli anons sistemini dışarıdan hiçbir müdaheleye izin vermeyerek entegre etmiş. Aynı şekilde otobüslerdeki sesli anons sistemini de şoförlerin dışarıdan müdahalesine kapatsın,işte yapılacak şeyin hepsi sadece bundan ibaret.
Sadece bir imza vermekle ve bu kampanyayı paylaşmakla bunu birlikte başarabiliriz.
Unutmayalım ki, hepimiz bir gün gelebilir bu sesli anonslardan yardım almaya muhtaç olabiliriz.
Bu kampanyaya destek veren herkese şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.

Bugün Erhan imzanı bekliyor!

Erhan Patlak bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Otobüs şoförleri, görme engelliler için hizmet sunan sesli anons sistemini engelleyemesin!». Erhan ve imza atan diğer 154 kişiye katıl.