Organ bağışı konusundaki reklam ve teşvikler artmalı

0 have signed. Let’s get to 2,500!

Merhabalar benim adım Zeki Uygar Altınok 21 yaşındayım Uludağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri 1.sınıf öğrencisiyim ve 3 senedir böbrek hastasıyım.

Hastalığım 2 sene boyunca nefrotik sendrom, fokal segmental glomerüloskleroz (FSGS) olarak seyretti. Kortizonlar, kemoterapiler ve nice ağır ilaçlardan fayda göremedikten sonra, doktorlarım tarafından diyaliz kararı verildi. Evde 6 saat aralıklarla günde 4 kez periton diyalizi oluyorum. Benim hastalığım kalıtsal bir hastalık olduğu için aileden böbrek alamıyorum ki zaten aile bireylerimin kan grupları da donör olma imkanlarını ortadan kaldırıyor. Bu nedenle kadavradan veya aile dışı bir bireyden böbrek beklemek durumundayım.

Diyaliz olmam hayatımda birçok engele sebep oluyor tabii ki. Örneğin eğitimim iyi gittiği ve derslerim iyi olduğu için Erasmus yapma şansım var fakat yurt dışında diyalizimi sağlamayacağımdan dolayı bu yola giremiyorum. Bunun nice örneği var ama ben asıl konuya geçeyim. Benim isteğim organ bağışı konusundaki reklam ve teşviklerin arttırılması, halkımızın bilinçlendirilmesi. Maalesef ki ülkemizde organ bağış oranları bildiğiniz üzere çok düşük. Organ bağış sayısı biraz dahi yükselse çok kısa sürede ülkedemizdeki organ bekleyenler yeni hayatlarına kavuşmuş olurlar.

2017 kayıtlarına göre ülkemizde 21.559 kişi böbrek, 2071 kişi karaciğer, 910 kişi ise kalp nakli bekliyor.

Kim istemez ki toprak altında çürüyüp gitmektense bir hayata umut olmayı? Ama ülkemizde bu konuda halkımızı bilgilendirmek için olan reklam ve kampanyaların yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ben bu konuda bilinçlenmek amacıyla kampanya ve reklamların, desteğin arttırılmasının çok iyi sonuçlar vereceği düşüncesindeyim. Yardımcı olan ve imzalayan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum, umarım en kısa zamanda bir şeyler başarabiliriz ve ülkemizdeki tüm organ bekleyenler yeni hayatlarına kavuşur.