Preimenovanje Radićeve ulice u Ulicu Jovana Divjaka

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 200.
Bei 200 Unterschriften wird die Petition mit höherer Wahrscheinlichkeit in den Empfehlungen gelistet!
Ernad Deni Comaga hat diese Petition an Općina Centar und gestartet.

Ulica Jovana Divjaka u Sarajevu!

Pozivamo ovim putem nadležne institucije općine Centar da u narednom periodu pokrenu i sprovedu proceduru preimenovanje Radićeve ulice u Ulicu Jovana Divjaka.

Obrazloženje:

Jovan Divjak, general Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije i humanista proteklih 27 godina je ličnost koja je ne samo zaslužna za lijepšu sliku Sarajeva, već je i čovjek koji je kroz svoj angažman dao veliki doprinos obrazovanju djece i mladih u najtežim vremenima tranzicije. Njegovo se ime veže za Sarajevo i zauvijek će biti upamćen kao legenda ovoga grada!

Stjepan Radić iako predstavlja značajnu historijsku ličnost za Hrvatsku i Jugoslaviju, nema suštinsku historijsku vezu ili značaj za grad Sarajevo. Samim tim je opravdano preispitati zašto ulica u Sarajevu nosi njegovo ime iako nije zaslužan za Sarajevo.

Uzimajući u obzir prethodne činjenice, više smo nego uvjereni da je Jovan Divjak mnogo zaslužni za svoje Sarajevo nego Stjepan Radić.

Zbog svega navedenog podržavamo inicijativu da se naziv Radićeve ulice izmjeni i glasi: Ulica generala Jovana Divjaka

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 200.