İlköğretim Okul Servislerinde Çocuk Emniyet Koltuğu Mecburi Olsun!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Merhaba,

Oğlum Efe (2) 2014 yılında anaokuluna başladı. Okulu evimize fazla uzak değil ama düzenimiz gereğince de sabah ve akşam servisle gidip geleceğini düşünmüştük.

Bu aklımıza pek yatmamakla beraber fazla bir seçeneğimiz olmadığından aklımıza takılan sorulara da nispeten iç rahatlatıcı yanıtlar aldığımızdan servise verme kararı almıştık.

Çünkü aşağıdaki sorularımıza altlarındaki yanıtlar verilmişti.

Soru: Çocuklar servisteki koltuklarda nasıl oturuyorlar, onların hareket etmeleri, ayağa kalkmaları nasıl önleniyor?

Cevap: Servis abla/abileri ile çocuklar servise iniş ve binişlerde teslim alınıyor ve yerlerine oturtuluyorlar.

Soru: Kaza olmasına karşılık nasıl önlemler var, koltuklarda güvenlik nasıl sağlanıyor?

Cevap: Servis koltukları özel koltuklar, çocuklar bu koltuklara oturmaya bayılıyor hatta o kadar ki servise kayıtlı olmayan öğrenciler bir okul gezisine bu servislerle gittikten sonra hemen kayıt olmak istiyorlar. E tabii bir de servis abla / abileri var.

Soru: Biz kaza olursa bu servis abla / abilerine güvenemeyiz hangi birine mukayyet olabilirler ki sonuçta?

Cevap: Sadece onlara değil aslen emniyet kemerlerine güveniyoruz.

Soru: Yetkili kurumun açıkladığı fiyatların 2 katı ücret istiyorsunuz nedendir?

Cevap: Araçlar özel, koltuklar özel, hizmet özel...

Biz de söylenenlere güvendik servise verelim dedik.

Ben tam zamanlı çalışan bir anneyim eşim de serbest çalışan bir reklam fotoğrafçısı. O nedenle en ideal seçenek onu servise verip işe gitmek bizim için. İkimiz  de Efe yaşlarındayken yuvaya başlamış ve servislerle okula gitmiş kişileriz. Çok büyük bir sorun olmaz mesafe kısa dedik ama tabii yukarıdaki şartlar söz konusu olduğunda.. Fakat 2015 yılının Eylül ayında gördük ki ilköğretim okul servisçiliğinde 70'li, 80'li yıllardan bu güne değişen pek de bir şey olmamış. Zira çocuklar koca bir servis minibüsünde yetişkinlerin taktığı emniyet kemerlerini takmaktan başka seçenekleri olmadan allaha emanet seyahat etmeye devam ediyor.

Şahsi arabalarımızda oto koltuğu şartı varken, biz taksiye bile binmeye imtina ederken haftada 5 gün 2'şer kere bineceği serviste oto koltuğu yok!

Ve işin kötüsü özürler kabahatlerden büyük, öneriler komik, en doğal hakkını soran bizler ise tuhaf karşılanıyoruz.

Lafı uzatmayacağım. Konuya hassas aileler servis kullanmıyor ya da çocukları için özel oto koltuğu takılıyor - bu sefer de çocuk kendini ayrıştırılmış hissediyor, oturmak istemiyor, kendi arabalarındakini sorguluyor, oturtulmuş disiplin ve alışkanlıklar yıpranıyor - ama çözüm arayan, zihniyete savaş açan yok...

Avrupa standartlarını, anlayış ve zihniyetini yakalamak bireysel çabalarla sınırlı kalmamalı

Haydi sadece kendi kendimize yakınmakla kalmayalım, sesimizi duyuralım ve ilköğretim okul servislerine oto koltuğu mecburiyetini elbirliği ile getirtelim.

Birlikten kuvvet doğar, bir imzan çok şey değiştirir.

Şimdiden teşekkürler

Ayçe Yurdakoş Özatalay