0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

10 Mart 2016 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan son derece yerinde bir genelge ile okul kantinlerinde enerji içecekleri, gazlı içecekler, kızartmalar, cipsler, çikolata ve şekerlemeler vb. gıdaların satışının uygun olmadığı belirtilmişse de belirli kalori ve yağ-şeker oranını geçmeyen kek, bisküvi, kraker, meyve suyu, sandviç, makarna, pizza, nugget ile sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et gruplarının satışı uygun görülmüştür.

Dünya Sağlık Örgütü, günümüzde Avrupa’da çocukların ve ergenlerin %20’sinin fazla kilolu, bunların 1/3’ünün ise şişman (obez) olduğunu raporlamaktadır. Çocukluk çağı şişmanlığının, kalp-damar hastalıkları, Tip 2 Diyabet, ortopedik problemler, zihinsel bozukluklar, okul başarısında düşme ve kendine güvensizliğin gelişiminde önemli rol oynadığı düşünüldüğünde özellikle çocukluk çağı şişmanlığı ile mücadele etmenin önemi ve önceliğini bir kez daha görmekteyiz. Bu mücadele; önce anne babaların ve çocuğa bakım veren kişilerin, sonra ise anaokulu ve gündüz bakım evlerinden başlayarak tüm eğitim-öğretim kuruluşlarındaki görevli personelin özverileriyle yapılabilir.

Bu sorunun en önemli nedeninin beslenme şeklimizdeki değişikliklerin olduğu bilim dünyası tarafından ispatlanmıştır. Trans yağlar, işlenmiş şeker içeren gıdalar ve hızlı yemek (fast food) alışkanlığının artması, bu ürünlerin ve ürün reklamlarının özellikle çocuklara yönelik olarak hazırlanması, okul kantinlerinde bu ürünlerin çocuklar tarafından tüketilebiliyor olması hem beslenme bozukluklarını hem de obezite sorununu tetiklemektedir.

Halihazırda Milli Eğitim, Sağlık ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca kurulan denetim komisyon ve ekipleri okul kantinlerinde sağlığa uygun gıda satışı yapılıp yapılmadığını kontrol etmektedir. Ancak bahse konu ürünlerin, çocuklarımız tarafından ne kadar, kaç kez, kaçar adet tüketildikleri takip edilememektedir. Bu genelgeye göre 1 porsiyon ürün, yağ ve kalori açısından uygun gözükse de; miktar sınırı olmaksızın satışı serbest olduğu için çocuklar tarafından arzu ettikleri kadar tüketilebilmektedir.

Okul çağına gelene kadar anne ve babaları tarafından kontrollü bir şekilde beslense bile çocuklar okullarda “hazır gıda” gerçeği ile tanışmaktadır. Arkadaş ortamında birbirlerinden etkilenen çocukların beslenme alışkanlıklarında farklılık olduğunu anlayan anne ve babalar bilinçli bir şekilde yeterli harçlık vermeseler bile çocuklarımız okul kantinlerinde bu ürünlere erişebilmektedir.

Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizdeki bazı okullarda olduğu üzere, okul kantinlerinde su, süt, peynir, yoğurt, ayran, kefir, sade maden suyu ve belirli kuruyemişler vb. gıdalar hariç tüm paket gıdalar ve işlenmiş et gruplarının satışına son verilsin! Halen ülkemizin bazı okullarında uygulanan “Meyve Teneffüsü” isimli bir teneffüste bu ürünler yerine çocuklarımıza ücretsiz ya da uygun fiyatlarla kuru ya da taze meyveler sunulsun! Son derece uygun bir bütçeyle, ilgili bakanlıkların koordine ve katkılarıyla hayata geçirilebilecek bu uygulama, belirlenecek pilot bir il ya da ilçede hayata geçirilsin! Çocuklarımız okullarda abur cubur yerine taze ve kuru meyve tüketmeyi öğrensin!

Umarım ülkemizdeki pekçok aile de bu sorunun farkındadır ve vermek istediğim mesaj amacına ulaşır.

Saygılarımla

Dr Filiz Gökaslan

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Bugün Filiz imzanı bekliyor!

Filiz Gökaslan bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «OKUL KANTİNLERİNDE HİÇBİR ABUR CUBUR SATILMASIN, BÜTÜN ÇOCUKLARIN MEYVE TENEFFÜSÜ OLSUN!». Filiz ve imza atan diğer 3.796 kişiye katıl.