Peticija prema visokom predstavniku Valentinu Inzku: Zaustaviti negiranje genocida

0 have signed. Let’s get to 35,000!

Tuba DEMIR
Tuba DEMIR signed this petition

Peticija prema Visokom predstavniku Valentinu Inzku za donošenje Zakona o zabrani negirana genocoida i poništenje odlikovanja ratnih zločinaca u entitetu RS

U oktobru 2016. godine, predsjedavajući Narodne skupštine entiteta RS Nedeljko Čubrilović dodijelio je povelje presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Riječ je o nezapamćenom presedanu da institucija zakonodavne vlasti jedne države članice Ujedinjenih nacija zvanično dodjeljuje odlikovanje licima koja su pred međunarodnim tribunalom pravosnažno osuđena za najgrublje povrede međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i najteži ratni zločin – genocid.

Kampanja negiranja genocida ovim činom se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida.

Po Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH zadužen je da nadzire njegovu civilnu implementaciju, te da interveniše u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum.

U svojim zvaničnim reakcijama i izvještajima pred Vijećem sigurnosti UN-a aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko je više puta osudio praksu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Povodom dodjele povelja ratnim zločincima u NSRS naglasio je da su takve aktivnosti vlasti u RS neprihvatljiva praksa u savremenom svijetu, te da nisu u skladu sa njihovim obavezama prema Općem okvirnom sporazumu za mir

S tim u vezi, tražimo od visokog predstavnika da:

1. Donese Zakon o zabrani negiranja genocida i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca;

2. Poništi i učini pravno nevažećom Odluku NSRS o dodjeli povelja presuđenim ratnim zločincima.

Pozivamo građane Bosne i Hercegovine i prijatelje diljem svijeta da se pridruže i svojim potpisom podrže borbu protiv počinilaca i negatora genocida počinjenog u Srebrenici i bilo gdje u svijetu.