Peticija prema visokom predstavniku Valentinu Inzku: Zaustaviti negiranje genocida

0 have signed. Let’s get to 35,000!
At 35,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!

Majke Srebrenice started this petition to Office of the High Representative

Peticija prema Visokom predstavniku Valentinu Inzku za donošenje Zakona o zabrani negirana genocoida i poništenje odlikovanja ratnih zločinaca u entitetu RS

U oktobru 2016. godine, predsjedavajući Narodne skupštine entiteta RS Nedeljko Čubrilović dodijelio je povelje presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Riječ je o nezapamćenom presedanu da institucija zakonodavne vlasti jedne države članice Ujedinjenih nacija zvanično dodjeljuje odlikovanje licima koja su pred međunarodnim tribunalom pravosnažno osuđena za najgrublje povrede međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i najteži ratni zločin – genocid.

Kampanja negiranja genocida ovim činom se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida.

Po Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH zadužen je da nadzire njegovu civilnu implementaciju, te da interveniše u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum.

U svojim zvaničnim reakcijama i izvještajima pred Vijećem sigurnosti UN-a aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko je više puta osudio praksu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Povodom dodjele povelja ratnim zločincima u NSRS naglasio je da su takve aktivnosti vlasti u RS neprihvatljiva praksa u savremenom svijetu, te da nisu u skladu sa njihovim obavezama prema Općem okvirnom sporazumu za mir

S tim u vezi, tražimo od visokog predstavnika da:

1. Donese Zakon o zabrani negiranja genocida i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca;

2. Poništi i učini pravno nevažećom Odluku NSRS o dodjeli povelja presuđenim ratnim zločincima.

Pozivamo građane Bosne i Hercegovine i prijatelje diljem svijeta da se pridruže i svojim potpisom podrže borbu protiv počinilaca i negatora genocida počinjenog u Srebrenici i bilo gdje u svijetu.

0 have signed. Let’s get to 35,000!