ODTÜ'de Turnikeyi Tanımıyoruz!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAMINDA YENİ BİR KISITLAMA: KARTLI GEÇİŞ SİSTEMİ

ODTÜ Genel Sekreterliği “1 Şubat 2018 tarihinden itibaren kimlik kartları güvenlik personeli eşliğinde, bir kart okuyucu tarafından okunacak ve kimliklerin geçerli olup olmadığı bilgisi sistem tarafından üretilecektir. Uygulama A1 ve A4 kapılarında başlatılacaktır.” içerikli bir e-posta göndererek turnike sistemine geçileceği duyurusunu yapmakta zahmet etti. Rektörlük, ODTÜ’den geçirilen yol örneğinde de gösterdiği üzere öğrenciler okulda değilken ve fikirleri alınmadan üniversiteyi doğrudan ilgilendiren kararları almayı alışkanlık haline getirmiştir.
25 Aralık’ta ODTÜ Rektörü ve öğrenciler arasında gerçekleştirilen toplantıda 2019’a dair planlar açıklanırken dahi turnike sistemiyle alakalı en ufak bir bilgilendirilme yapılmamıştır.

Öğrencilerin güvenliğinin hedeflendiği belirtilerek uygulamaya geçirilen kartlı geçiş sisteminin nelere yol açabileceğini diğer üniversitelerden biliyoruz. Başta Ege ve İstanbul Üniversiteleri olmak üzere turnike sistemi uygulanan tüm üniversitelerde, üniversite yönetimi öğrenciler ve topluluklar üzerinde ‘güvenlik önlemleri’ni bir baskı aracı olarak kullanmaktadır. OHAL kapsamında ODTÜ Rektörlüğünün ve genel sekreterliğin bölümlerin erken kapatılmasından öğrenci topluluklarının etkinliklerine engel olmaya kadar uzanan ‘güvenlik uygulamaları’ öğrencilerin güvenliğini gözetmek bir yana üniversite içerisindeki faaliyetlerini kısıtlayan bir hal almıştır. Bu örnekler göz önünde tutulduğunda kartlı geçiş sisteminin uygulamaya geçmesiyle ‘öğrencilerin güvenliği’ denilerek üniversiteye giriş ve çıkış saatlerine dahi müdahale edilmesine varan, kampüste ÖGB hatta polis kontrolünü arttıran uygulamalarla karşılaşılabilir. Bu uygulamanın başka bir sonucu ise halka açık olması gereken üniversiteler ile şehir arasına turnike sistemiyle duvar çekilmesidir.

ODTÜ rektörlüğü ve genel sekreterlik, öğrencilerle alınan toplantılarda öğrencilerin birebir söyleme imkanı bulduğu veya ÖTK aracılığı ile ilettiği acil talep ve ihtiyaçları dikkate almalı, öğrencilerin kendi aralarında dahi tartışma imkanı bulamadıkları uygulamaları oldu-bittiye getirerek geçirme çabasından vazgeçmelidir.

ODTÜ geçmişten bugüne özgürlükçü ortamını öğrenci, işçi, akademisyen dayanışmasıyla korumuş, üniversitelere yapılan baskılara ve dönüşüm çabalarına bir arada durarak cevabını vermiştir. Kendinden menkul kararlarla okulumuzu değiştireceğini sanan rektörlük bundan sonra da bu geleneğin devam edeceğini iyi bilmelidir.

Bugün ODTÜ Öğrencileri imzanı bekliyor!

ODTÜ Öğrencileri bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «ODTÜ Rektörlüğü: ODTÜ'de Turnikeyi Tanımıyoruz!». ODTÜ Öğrencileri ve imza atan diğer 8 kişiye katıl.