Regularise / Extend TEQIP III (NPIU) IITs / NITs highly qualified faculties

0 have signed. Let’s get to 2,500!

Regularise TEQIP-III (NPIU) IIT / NIT highly qualified faculties

The Technical Education Quality Improvement Program phase III (TEQIP-III) was launched by the Ministry of Human Resource Department (MHRD), Government of India, in the year 2017. It was launched for three years from April 2017 to September 2020. The project appointed highly qualified Assistant Professors who have helped the focus institutes to develop innovative pedagogical tools which will solve the real life problem and ultimately help the society.

These Assistant Professors are efficient researchers as they have completed M.Tech/Ph.D. degree from IITs and NITs. Even some of them have received Postdoctoral Fellowship (PDF) form foreign universities. These Assistant Professors are also indulged in The Collaborative Research Scheme (CRS) of AICTE-NPIU which has launched with a total cost of 48 crores funds to set up 12 Research Hubs in the country for the development of society.

The quality of technical education in the engineering colleges has been increased significantly with the help of TEQIP-III faculties in the last 3 years which reflect in employments of students. These students are got a chance to explore new scientific things, learn new technologies and present yourself in better manner. With the support of TEQIP faculties, many students have started showing their interest in research. This can be justify by their research papers published in highly reputed international journals.

Apart from regular classroom studies, students get benefited by doing extra-curricular activities by participating in various technical and cultural fests, Hackthons, coding competitions, quizzes etc at IITs, NITs and various premium engineering colleges. If we talk about the most important part of the graduation life i.e. placements, we can say that the placements of students have been done despite the lack of resources. All of you will be happy to know that some students were also placed in MNCs.

Students have also been encouraged to become entrepreneurs and that is why these students are advancing in the field of entrepreneurship and providing employment to others. Students are using their skills to create new tools under the guidance of qualified faculties, which is helping the society to solve many types of problems. These students are bringing their skills to the country by going to innovation related events and solving problems of real life with the help of technology. The society is also benefiting from these educational developments. When students get quality education, then there is a better change in the society that is why the students of the institutions where the TEQIP-III program is going on are contributing to the development of the society.

This all things can happen only due to the support and guidance of TEQIP-III faculties.

Expectations of TEQIP-III Assistant Professors:

As appreciated the efforts of the TEQIP-III faculty members taken for the development of the Education in Engineering Colleges of all over India, aware to the college administrative and respective Department of Technologies of various states about the consequences after the loss of these faculty members and the resolution done for the retention of TEQIP-III faculty members and staff by the Board of Governors of the many engineering colleges where TEQIP-III program is going on, you are requested to retain the TEQIP faculty members and staff.

__________________________________________________________________

केंद्र सरकार के मानव संसाधन विकास मंत्रालय द्वारा शिक्षा के क्षेत्र में कई प्रयास किए जाते रहे हैं। उन्ही प्रयासों में तकनीकी शिक्षा गुणवत्ता उन्मूलन कार्यक्रम यानी TEQIP-III भी शामिल है। इस कार्यक्रम का मुख्य उद्देश्य तकनीकी शिक्षा को बेहतर तथा गुणवत्तापूर्ण बनाना है। यह कार्यक्रम भारत के उत्तर - पूर्वी राज्य, कम आय वाले राज्य तथा कुछ केंद्रशासित प्रदेशों में चल रहा है।

इस कार्यक्रम के तहत तकनीकी संस्थानों में कई बेहतर कार्य किए गए हैं। वैसे संस्थान जहां संसाधनों की कमी थी, उनके लिए यह कार्यक्रम बेहद सार्थक बदलाव लाया है। इस कार्यक्रम का ही परिणाम है कि पिछड़े राज्यों के संस्थानों में योग्य प्राध्यापक आएं हैं तथा वहां की शिक्षण कार्य में भी अच्छे परिवर्तन देखने को मिले हैं। इसके साथ ही शोध कार्यों पर भी बल देने का प्रयास किया गया है। TEQIP-III के अन्तर्गत वर्कशॉप, सेमिनार, एक्सपर्ट लेक्चर, तकनीकी प्रतियोगिता आदि कराए जाते हैं जो छात्रों के लिए बेहद कारगर साबित होते हैं।

प्रायोगिक शिक्षा को मजबूत करने के लिए लैब को दुरुस्त किया गया है। इन प्रयासों के कारण छात्रों को अपनी तकनीकी कुशलता को सही क्षेत्र में प्रदर्शित करने का मौका मिला है। अब ये छात्र अन्य संस्थानों के छात्रों के साथ प्रतिस्पर्धा में आगे आए हैं। कार्यक्रम के तहत संस्थानों में गेट परीक्षा की तैयारी हेतु विशेष क्लास का आयोजन किया जाता रहा है जिसके कारण इन परीक्षाओं में यहां के बच्चों के प्रदर्शन में काफी सुधार आया है। एंप्लॉइब्लिटी क्लासेज से छात्रों को प्लेसमेंट में भी मदद मिली है।

छात्रों को एंटरप्रेन्योर बनने के लिए भी उत्साहित किया जाता रहा है  और यही कारण है कि यह छात्र उद्यमिता के क्षेत्र में आगे बढ़कर दूसरों को भी रोजगार प्रदान कर रहे हैं। छात्र अपने कौशल का इस्तेमाल कर के योग्य शिक्षकों के मार्गदर्शन में नए उपकरण बना रहे हैं जो समाज की कई प्रकार की समस्या को हल करने में मदद कर रहा है। यह छात्र इनोवेशन संबंधित आयोजनों में जाकर अपनी कुशलता को देश के सामने ला रहे हैं तथा रीयल लाइफ की परेशानियों को तकनीक की मदद से हल भी कर रहे हैं। इन शैक्षणिक विकास से समाज को भी फायदा हो रहा है। जब छात्र गुणवत्तापूर्ण शिक्षा प्राप्त करते हैं तब समाज में भी बेहतर बदलाव देखने को मिलता है यही कारण है कि जिन संस्थानों में यह कार्यक्रम चल रहा है वहां के बच्चे समाज के विकास में अपना योगदान दे रहे हैं।

इस वक्त TEQIP का फेज -3 क्रियान्वित किया जा रहा है जो इस वर्ष सितंबर में समाप्त हो जाएगा। इसके खत्म हो जाने के बाद तकनीकी शिक्षा में जो गती आई है उसमे रुकावट आ जाएगी जिससे छात्रों के भविष्य पर भी असर पड़ेगा। इसलिए जरूरी है कि यह कार्यक्रम आगे भी चलता रहे ताकि छात्रों पर इसका प्रभाव ना पड़े।

For more details please visit the following Links:

1. Ministry of Human Resource Development (MHRD), Government of India
  2. National Project Implementation Unit (A Unit of MHRD, Govt of India for Implementation of World Bank Assisted Projects in Technical Education)
  3. Technical Education Quality Improvement Programme (TEQIP)