Warszawskie teatry, dodajcie do opisów swoich spektakli ostrzeżenie o scenach gwałtu

0 have signed. Let’s get to 5,000!
At 5,000 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Daria Anna started this petition to Nowy Teatr and

Uwielbiam chodzić do teatru. To dla mnie jedna z najprzyjemniejszych form spędzania wolnego czasu i jedna z najmocniejszych stron jeśli chodzi o kulturę w naszym mieście. Wybieram w większości dramaty, spektakle, które są odważne w treści i sposobach wyrazu, które skłaniają do myślenia i przewartościowania spraw.

Jednak mam dość wychodzenia z teatru ledwo żywa, bo przemoc wobec kobiet i gwałt, nawet ten jedynie zainscenizowany na potrzeby przedstawienia, sprawiają, że zamiast spędzić wartościowy wieczór, mam ochotę uciec z widowni, a to, co widziałam, zostaje ze mną na długie godziny.

Dlatego chcę sprawić, by warszawskie teatry dodały do opisów spektakli ostrzeżenie o scenach gwałtów i innych form przemocy wobec kobiet (na zasadzie trigger warning, tak, jak robią twórcy filmów).

W opisach spektakli możemy czytać o wulgarnym języku, scenach nagości, paleniu wyrobów tytoniowych, użyciu świateł stroboskopowych, itp., więc dlaczego nie jest standardem ostrzeganie o czymś, co u wielu osób może spowodować powrót do traumatycznych wspomnień?

Według raportu Fundacji STER pt. "Przełamać tabu" aż jedna na 5 kobiet w Polsce doświadczyła gwałtu, zaś 1 na 4 - próby gwałtu. Rozumiem, że twórcy w większości, jeśli nie zawsze, chcą unaocznić problem, który istniał i niestety nadal istnieje, tragedię kobiet i ich bezsilność, jednak nie ma prawa się to dziać kosztem widzów.

Dla wielu z nas, nie tylko skrzywdzonych kobiet, jest to doświadczenie trudne i nieprzyjemne, sprawiające, że traci się radość i satysfakcję z obcowania z teatrem.  Nie taki jest sens teatru, nie po to odbiorcy i odbiorczynie sztuki zapełniają widownię. Wiem, że to nie tylko mój pogląd i nie tylko ja uważam, że te praktyki powinny ulec zmianie.

Niewielkim nakładem sił i zerowym nakładem finansowym może naprawić tę sytuację!

0 have signed. Let’s get to 5,000!