Nesli tehlike altında olan Manta Vatozlarını avlayanlar cezalandırılsın

14.03.2017 tarihinde ulusal basında "Akdeniz'i dev vatozlar bastı" "Akdeniz'de yakalanan 200 kiloluk vatozlar ilgi gördü" "Akdeniz'i Devler Bastı" şeklinde başlıklarla geçilen haberlerde IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) tarafından nesli tehlike altında olarak tanımlanan ve tüm dünyada koruma altında olan, Manta Vatozu isimli deniz canlısından 14-30 (farklı haberlerde farklı belirtilen) tanesinin Akdeniz'de balıkçılar tarafından yakalandığını ve İstanbul'da sergilenmek/satılmak üzere İstanbul Beylikdüzü'ndeki Balıkçı Kenan isimli balıkçıya verildiği ifade edilmektedir.

Haberlerde bahsi geçen hayvanların avlanıp sergilenmesi, ülkemizin taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi), Akdeniz'in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesinin Korunması Sözleşmesi (Barselona Sözleşmesi) ve Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi) gibi sözleşmelerin açıkça ihlali niteliğindedir. İlgili olay ülkemizi uluslararası camiada küçük düşürücü bir olay niteliğinde olup, ülkemizi, koruma altındaki denizel canlıların rahatça ve denetimsizce avlanabilen geri kalmış bir ülke konumuna sokmaktadır.

İlgili uluslararası sözleşmelerin gereği olarak ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 9. maddesinin f bendi uyarınca, nesli tehlike altında olan bu türleri avlayan, taşıyan, sergileyen ve bu türlerin doğal ortamlarından öldürülerek alınmasına vesile olan tüm ilgili kurum kuruluş ve şahıslar hakkında işlem yapılması gerekmektedir.

Sen de bu durumun kabul edilemez olduğunu düşünüyorsan ve ilgililerin cezalandırılmasını istiyorsan imza at.

This petition will be delivered to:
  • GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

sedat gundogdu started this petition with a single signature, and now has 4,002 supporters. Start a petition today to change something you care about.