NEJ TILL FESTIVALEN SOM HYLLAR EN DIKTAOR I ERITREA -JÄRVA FOLKETS PARK 28-31 JULI 2022

NEJ TILL FESTIVALEN SOM HYLLAR EN DIKTAOR I ERITREA -JÄRVA FOLKETS PARK 28-31 JULI 2022

Started
July 13, 2022
Signatures: 571Next Goal: 1,000
Support now

Why this petition matters

Started by Dr Tedros Amanuel

SÄG NEJ TILL FESTIVALEN SOM HYLLAR EN DIKTATOR I ERITREA OCH SPRIDER ODEMOKRATISKA VÄRDERINGAR I SVERIGE!

En påkostad eritreansk festorgie är planerad i Järva Folkets Park /Eggeby Gård Spånga den 28–31 juli 2022. Arrangörerna är Y.P.F.D.J (Young Peoples Front for Democray & Justice) ungdomsförbund bland exil eritreaner for enpartistaten i Eritrea i samarbete med Eritreas ambassad i Sverige. Dess syfte är samla pengar och ge stöd till regimen i Eritrea, en av fem icke-demokratiska stater som röstade emot en FN-resolution som fördömde Rysslands invasion av Ukraina.

Samtidigt hålls i över 20 år, den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad i Eritrea utan åtal väckts eller någon rättegång hållits mot honom. Svenska myndigheter eller hans familj har inte fått besöka honom i fängelse. Liksom Dawit Isaak sitter 100 000-tals politisk och samvetsfångar i eritreanska fängelse utan rättegången i ett land som beskrevs av Human Right Watch som ”ett enda stort fängelse” medan miljontals Eritreaner - upp till en tredjedel av landets befolkning, har flytt landet.

Att regimen i Eritrea förtrycker sina medbörjare och att det pågår omfattande och grova kräkningar av mänskliga rättigheter i Eritrea råder inget tvivel. FN:s utredningskommission för människorättssituationen i Eritrea har skrivit en stor rapport om detta även om endast en bråkdel av brotten har kommit till dess kännedom.

Både FN och Amnesty International har också vid ett flertal tillfällen, rapporterat att en allians som består av den etiopiska och eritreanska styrkor har begått omfattande krigsbrott i Tigray under 2020–2021. Framför allt har eritreanska trupper utmärkt sig för sin hänsynslöshet. De har systematiskt och kallblodigt dödat hundtusentals civila, plundrat egendom och utfört allomfattande sexuelle övergrepp på tusentals kvinnor och flickor i Tigray.

Bland inbjudna talare till årets Järva festivalen sticker ut en Awel Said - en rabiat homofob som öppen glorifiera folkmordet i Tigray. Det är således djup beklagligt att svenska myndigheter ger tillstånd till festivalen som hyllar en diktator i Afrika och tillåter diktatorns språkrör sprida odemokratiska värderingar och normer i Sverige.

Det är också en historisk ironi och paradox att se att många Eritreaner som engång kom till Sverige som asylsökande flyktingar och i dag bor i ett fritt land där deras mänskliga och medborgliga rättigheter är respekterad, självmant eller via påtryckningar väljer att stödja en diktatorisk regim i Eritrea och därmed bidrar till fortsatt förtryck och lidande i Eritrea.

Festivalen används av regimen i Eritrea som ett propagandajippo och visas på bästa sändningstid i Eritreansk TV för att visa stödet som regimen har bland exil Eritreaner och svenska allmänheten.

Du som en gång kom till Sverige som asylsökande flyktingar från Eritrea säger nej till diktatorn och dess anhängare i Sverige och  säg  ja till demokratiska och mänskliga rättigheter i Eritrea!

Tillsammans kan vi hindra regimen i Eritrea och dess anhängare från att sprida odemokratiska värderingar och normer i Sverige.

Vi behöver ditt stöd och solidaritet

Support now
Signatures: 571Next Goal: 1,000
Support now