Zahtev za zabranom koriscenja zivotinja u rijaliti programu

0 have signed. Let’s get to 5,000!
At 5,000 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Udruzenje za Prava i Zastitu Zivotinja MIA Organisation AR MIA started this petition to Nadlezna Ministarstva i nadlezne inspekcije

ZAHTEV ZA ZABRANOM KORISCENJA ZIVOTINJA U RIJALITI PROGRAMIMA , Rijaliti program „ZADRUGA“

NADLEZNIM MINISTARSTVIMA, NADLEZNIM INSPEKCIJAMA I REM (Regulatorno telo za Elektronske Medije)

Svedoci smo da vec 3 godine za redom u rijaliti formatu „Zadruga“ koriscenje zivotinja kao sto su: krave (bremenite), telad, kokoske, ovce (bremenite), jagnjad, koze (bremenite), jarici, guske, patke, psi, majmuni, egzoticne ptice - dovelo je zivotinje u stanje zanemarivanja i smrti. Sa tim u vezi trazimo da nadlezni pod hitno zabrane koriscenje zivotinja u ovom televizijskom formatu.

Koriscene zivotinje u ovom programu, trpe zanemarivanje, zlostavljanje, pod uticajem su nepovoljnih vremenskih uslova (ekstremna hladnoca, ekstremna vrucina), iznurivanje, trpljenje gladi i zedji, neadekvatni smestaj, stalna buka, uznemiravanje vriskom i tucom ucesnika programa, neadekvatna veterinarska nega, nepostojanje dezurnog veterinara na licu mesta, nepostojanje propratne papirologije o stanju i zdravlju zivotinja- koja je propisana od strane nadleznog Ministarstva, nepostojanje dokaza o upotrebnoj svrsi, nepostojanje kvalitetnog prostora za drzanje zivotinja- koje je propisano pravilnikom o drzanju zivotinja,

Naime, kako gradjani dostavljaju dokaze o zanemarivanju zivotinja u projektu „zadruga“ u Simanovcima, i vec tri godine apeluju da nadlezni zabrane koriscenje zivotinja u rijaliti programu a navodeci

Uginuce- u daljem tekstu- smrt“

Smrt koze, smrt krave, smrt kokosaka, smrt patke, smrt guski, smrt jarica (minimum cetiri),

Smrt zivotinja izazvana zanemarivanjem, neadekvatnim hranjenjem- izgladnjivanje, stresom, nepruzanjem veterinarske nege, bolescu.

Zbog navedenog, zahtevamo da se ZABRANI SADA I NADALJE KORISCENJE ZIVOTINJA U OVOM TELEVIZIJSKOM FORMATU,

Zbog: krsenja Zakona o dobrobiti zivotinja, veterinarskih Propisa, krsenje odluke o drzanju zivotinja  i Clana 269 KZRS.

Ovim putem dajemo obavestenje javnosti i nadleznim Ministarstvima, nadleznim inspekcijama i svim zainteresovanim strukturama, da je podneta zalba na rad Televizije PINK i koordinatora programa – Rijaliti program, format „Zadruga“ na lokaciji  22310 Simanovci, Novo Naselje BB. Nadleznim organima i trazimo da se zabrani uvodjenje zivotinja, divljih, egzoticnih i domacih od ovog momenta i nadalje.

Zivotinje su pasivni pravni subjekti, u tom smislu zahtevamo da se njihovo pravo na zivot i licne potrebe postuje, da ih ne koriste u svrhe zabave i svrhe licnih interesa.

Od nadleznih Ministarstava i nadleznih inspekcija, trazimo da ispitaju nezakonitosti i zabrane koriscenje zivotinja u ovom televizijskom formatu.

Od REM trazimo da zabrani emitovanje programa u kojem se zivotinje predstavljaju kao zabava i u kojem se zivotinje izlazu nepotrebnom stresu i zlostavljanju, sto je protivno Zakonima.

Dokaze o zanemarivanju, bremenitosti zivotinja (koje po Zakonu ne smeju ucestvovati u ovakvom programu) i smrti zivotinja prilazemo u attachment-u.

Uvodjenje tek rodjenih jarica, 3 su umrla nakon toga: https://www.kurir.rs/stars/rijaliti/3158915/prinova-u-rijalitiju-zadrugari-dobili-iznenadjenje-kom-se-niko-nije-nadao-prva-je-ana-korac-skocila-od-srece-video

papagaj u kavezu trpi buku i tucu ucesnika : papagaj se oglasava  kricima: https://www.youtube.com/watch?v=wwxkFVBl2a4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3h4KejQnWRUp6Fq8ijoGbPA6_JyKrwAsu-k2uGKVq8ClPcXCkHN6VB98o

Psi Ermine Pašović su sinoć zaklali tri kokoške, a osim toga, oni su izujedali kravu i tele koji su smešteni u ekonomskom dvorištu. https://www.srbijadanas.com/vip/zadruga/masakr-u-zadruzi-mrtve-zivotinje-krv-do-kolena-oni-moraju-da-lete-napolje-foto-2019-10-31

Bile su domaće životinje, bazeni sa ribama, a sada su tu zmije i aligatori. https://www.alo.rs/vip/rijaliti/jezive-zivotinje-stizu-u-zadrugu-ucesnici-u-strahu-tresu-se-i-niko-nece-smeti-da-ih-pipne/181994/vest

Informacija: krsenje zakona o dobrobiti zivotinja:

Kako Zakon o dobrobiti zivotinja nalaze, prvenstveno Clan 6.
Obaveza svakog lica je da brine o životinjama, a naročito o životinjama čiji opstanak zavisi neposredno od njega.
Obaveza svakog lica koje povredi životinju je da joj pruži prvu pomoć, kao i da obezbedi pružanje pomoći od strane stručnog lica.
Vlasnik, odnosno držalac životinje je dužan da:
1) prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da obezbedi uslove za držanje i negu životinja koji odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti, kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima i osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinje;
2) blagovremeno obezbedi pomoć veterinara ako je životinja obolela, pri porođaju životinje, kao i zbrinjavanje bolesne, povređene i iznemogle životinje.
Vlasnik, odnosno držalac životinje odgovoran je za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda.

Clan 7, , Stav 1) zabranjeno je zlostavljati zivotinju, 4) držati i reprodukovati životinju na način kojim joj se nanosi bol, patnja, strah i stres;  32) zanemarivati životinju lišavanjem osnovnih životnih potreba, kao što su: hrana i voda, udoban prostor za smeštaj, odnosno sklonište, prostor za odmor i obavljanje fizioloških potreba, higijena, veterinarska nega, kao i ambijentalne prilike koje odgovaraju vrsti, rasi, polu i starosnoj kategoriji;    34) navikavati životinju na aktivnosti koje su za nju neprirodne i samouništavajuće;
Clan 9. Pravno i fizičko lice, odnosno preduzetnik, može koristiti životinju kao nosioca ili učesnika radnje filmova, reklama i drugih dela na filmskoj traci, video traci i drugim nosačima slike i tona, na osnovu rešenja o odobrenju korišćenja životinje koje donosi nadležan veterinarski inspektor
Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi se na osnovu zahteva zainteresovanog lica.
Zahtev iz stava 2. ovog člana mora da sadrži:
1) popis životinja koje će se koristiti kao nosioci ili učesnici radnje filmova, reklama i drugih dela na filmskoj traci, video traci i drugim nosačima slike i tona u pogledu vrste i broja životinja;
2) poreklo životinje;
3) svrhu korišćenja životinje;
4) dužinu trajanja korišćenja životinje prilikom proizvodnje filma, reklame i drugog dela na filmskoj traci, video traci i drugom nosaču slike i tona.
Obavezno je prisustvo veterinara tokom snimanja scena u kojima se koriste životinje, kao i posedovanje uverenja o zdravstvenom stanju životinja koju izdaje ovlašćeni veterinar.
Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.
Rešenje iz stava 1. je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Hitno nadlezna veterinarska inspekcija i veterinar da izadju na teren i pomognu ovim zivotinjama. Takodje da se kazni prema Zakonu onaj ko je zivotinju doveo u stanje opasno po zivot.

5. Korišćenje životinja za rad

Član 12

Korišćenje životinja za rad mora biti primereno vrsti, rasi, polu, starosti i zdravstvenom stanju životinja.

Bolesne, povređene i iznemogle životinje, kao i bremenite životinje počev od trećine graviditeta, ne mogu se koristiti za rad.

III POSEBNA ZAŠTITA DOBROBITI ŽIVOTINJA

1. Držanje, uzgajanje i promet životinja

Član 18

Životinje se mogu držati, uzgajati i stavljati u promet u proizvodne svrhe u objektima koji ispunjavaju uslove za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme, u skladu sa ovim zakonom.

Objekti iz stava 1. ovog člana moraju biti upisani u Registar objekata koji vodi Ministarstvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Pravna i fizička lica, odnosno preduzetnici, koji se bave držanjem, uzgajanjem i prometom životinja u proizvodne svrhe obavezni su da vode evidenciju, koja se naročito odnosi na kretanje, ishranu i lečenje životinja.

Ministar propisuje bliže uslove za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme iz stava 1. ovog člana, način držanja, uzgajanja i prometa pojedinih vrsta i kategorija životinja, kao i bližu sadržinu i način vođenja evidencije iz stava 3. ovog člana.

Član 20

Vlasnik, odnosno držalac životinje dužan je da obezbedi:

1) odgovarajući i siguran smeštaj životinje, kao i mikroklimatske uslove, higijenu, dovoljno prostora, slobodu kretanja, hranu i vodu koja odgovara vrsti, rasi, polu, starosti i fizičkim, biološkim, proizvodnim potrebama i potrebama u ponašanju životinje;

2) zaštitu životinja od štetnog uticaja vremenskih prilika, kao i od prirodnih neprijatelja;

3) odvojeno držanje životinja koje uznemiravaju jedna drugu ili predstavljaju opasnost za druge životinje i ljude;

4) odvojeno držanje bolesnih, povređenih i iznemoglih životinja;

5) da o životinjama brine potreban broj obučenih lica.

Vlasnik, odnosno držalac životinje dužan je da spreči nastanak tehnopatija.

Član 21

Vlasnik, odnosno držalac životinje mora životinji kojoj je uskraćena sloboda kretanja obezbediti prostor za smeštaj u kojem bez teškoće može da legne i ustane, ispruži prednje, odnosno zadnje noge, kao i da se na istoj površini i u istom prostoru bez savijanja trupa i glave slobodno okrene u stajaćem i u ležećem položaju.

Vlasnik, odnosno držalac životinje dužan je da životinji koja se stalno drži u zatvorenim objektima obezbedi odgovarajuću površinu za kretanje.

Vlasnik, odnosno držalac životinje dužan je da životinji koja se drži vezana obezbedi u toku dana period u kome neće biti vezana i u kome će moći slobodno da se kreće u skladu sa njenim fiziološkim potrebama i potrebama u ponašanju.

04. Januar 2020.

ZAHTEV potpisali:

Jelena Zaric, Predstavnik, Udruženje za Prava i Zastitu Životinja "M I A"  Beograd

Zvezdana Radovanovic G.G. „ Nezavisni Aktivisti Srbije“

Igor jankovic, Predstavnik, udurzenje za zastitu zivotinja „BELKA“ Majdanpek

Zoja Jovanovic, Predstavnik, Organizacija za zastitu prava zivotinja „ARC“ Beograd

Jovana Mitrovic , Udurzenje Gradjana „ALFA“, Beograd

Lelea Bucek, udruzenje za zastitu zivotinja „ORPAK“  Krusevac

Mileva Kapusta, Predstavnik, G.G. "Zastita zivotinja Sombor“

Sladjana Bogicic, Predstavnik, „P.U.Z.“ veliko Gradiste

Lidija Anokic, Predstavnik „ZOJA“ Veliko Gradiste

Jelena Disic, Predsednik Udruženje “Vege zajednica” Beograd

Milja Krivokuca , „Nada za zivotinje Riska“ Beograd

Danijela Jović, Zastupnik, Društvo za zaštitu životinja „Spaske“ Kraljevo

Svetlana Kovačević, Predstavnik, Udruženje Zoi, Beograd

Milica Pinter, Predstavnik, Udruzenja za zastitu zivotinja i prirode “LESI” Bac

Snezana Milovanovic, Predstavnik, Sloboda za zivotinje, Beograd

Regionalna udruzenja:

Alma Kovacevic, Predsednik, Udruzenje za eticki tretman covjeka i zivotinja "Mi smo dio rjesenja"  BiH

Tanja Turnbull , predsednik „Zivotinje jer mi brinemo - animals we care“ Mostar

Admira El Falah Predstavnik,  Udruzenje "Flekica" Bugojno

Lejla Adžemović G.G.  "Ključ je humanost" BiH

0 have signed. Let’s get to 5,000!