Sprečavanje sječe drvoreda platana u ulici Doktora Mladena Stojanovića u Kozarskoj Dubici.

Sprečavanje sječe drvoreda platana u ulici Doktora Mladena Stojanovića u Kozarskoj Dubici.

0 have signed. Let’s get to 7,500!
At 7,500 signatures, this petition is more likely to get a reaction from the decision maker!
Dubica u srcu started this petition to Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić and

Drvored platana u Kozarskoj Dubici, koji datira s kraja 19. vijeka, je pred uništenjem, a sve zarad rekonstrukcije ulice u kojoj se nalazi, odnosno modernizacije koja je nedavno najavljena. Opštinske vlasti su donijele odluku da ovaj simbol Kozarske Dubice, koji je odolio brojnim promjenama, zubu vremena, odlascima i dolascima ljudi u ovo mjesto, mora biti posječen, navodeći da su stabla oboljela, da su opasna po bezbjednost i infrastrukturu.

Mi, dio mještana, odnosno svi oni kojima je Dubica u srcu, ma gdje danas živjeli i koliko god često joj se vraćali, se ne mirimo sa ovom odlukom i želimo da se o njoj još jednom promisli, ali tako što će ovaj put i naš glas, glas naroda nadležni uzeti u obzir. Mi nismo protiv modernizacije, naprotiv, ali vjerujemo da se naša lokalna zajednica može okrenuti boljoj budućnosti i bez ovako radikalnih odluka koje se tiču javnog, našeg zajedničkog dobra. Mi želimo da nešto ovako vrijedno, kao što su platane u ulici Doktora Mladena Stojanovića, ostavimo u amanet i našoj djeci i svim budućim generacijama koje će živjeti u Kozarskoj Dubici, ili je makar voljeti i s vremena na vrijeme koračati njenim ulicama.

Takođe, ne mirimo se sa navodnim pojašnjenjima da za ovo prirodno nasljeđe nema drugog rješenja osim sječe, jer smo svjedoci da o njemu do sada niko nije na adekvatan način brinuo i da su ove platane bile prepuštene sebi i prolaznosti vremena. Stoga i ovom peticijom zahtijevamo od lokalne vlasti da preinači svoju odluku te da sa relevantnim stručnjacima pronađe drugačije rješenje koje će voditi očuvanju, revitalizaciji i stavljanju pod zaštitu ovog rijetkog dobra.

Zato je važan tvoj/vaš potpis i da ovu peticiju širimo dalje.

Spriječimo sječu platana!

0 have signed. Let’s get to 7,500!
At 7,500 signatures, this petition is more likely to get a reaction from the decision maker!