Да спрем депортацията на Нарек

0 have signed. Let’s get to 5,000!

Как един българин от арменски произход е задържан в Бусманци и го грози депортация!?

Нарек е български гражданин по всички естествени и житейски закони, за съжаление обаче по нормативните такива той е незаконно пребиваващ в единствената страна, която  счита за своя – България. И като такъв, в навечерието на най-светлия Християнски празник на надеждата, Възкресение Христово, той бе задържан в центъра за нелегални имигранти Бусманци, където е и в момента. Задържан е по новоучредения режим на краткосрочно настаняване, чието единствено законово основание е “неустановена самоличност”.

Остава въпросът, как с неустановена самоличност всички 23 години от своя живот Нарек прекарва в България, където идва като бебе на 6 месеца с майка си от Армения. Как той е ходил на детска градина и е завършил основното си и средно образование тук? Защо не може да сключи брак с любимото си момиче, с което живее от години? Защо не може да продължи да следва, да работи, да си плаща данъците?

Нарек има изградено изцяло българско самосъзнание и говори български език в смисъла на майчин. Цялото негово познато семейство е в  България. През всичкото време на своя живот той е се е водил като „лице без гражданство“, както е упоменато във издаваните на негово име документи от българските имиграционни власти. Последните са много добре запознати с неговия случай и с опитите му да узакони престоя си в България. А такава реална възможност се открива наистина с новите разпоредби за „лица без граждабнство“, въведени в Закон за чужденците. Но надеждите на Нарек са попарени от последвалия отказ, заповед за връщане и настоящото задържане в Бусманци.

Разумна миграционна политика ли е това, или просто инерция към спорни тенденции? И ако е така, дали няма да дойде време, когато и ние, редовните български граждани, може да бъдем задържани някой ден.

Narek arrives in Bulgaria when he is 6 months old with his mother and spends his entire life in Bulgaria. He is now 23 years old. His native language is Bulgarian, he graduated from a Bulgarian school and Bulgaria is the only country he considers his home. He is Bulgarian by all natural laws, but in the eyes of the law, he is residing illegally in Bulgaria. All his life, in all documents issued by the Bulgarian authorities, he has been regarded as a stateless person. The Bulgarian authorities are very well acquainted with his tireless dedication to pursue legal status to reside in Bulgaria.

A day before Easter he was stopped for a random police check, but because he didn’t posses ID and although he had an ongoing court case for his residence status he was detained in the Busmantsi detention centre on the grounds that his identity was not established. He is now facing deportation to Armenia, a country, whose embassy in Sofia has issued a document stating that in Armenia there isn’t any record of his existence.

Imagine your life crumble in a day! A day in which you were planning Easter celebrations with your family in the country where you have lived your entire life and at the end of the day you ended up in a detention centre for the purpose of deportation.

Narek needs our support! Sign the petition now!

Today: Bozhidar is counting on you

Bozhidar Kostov needs your help with “Ministry of Interior of Bulgaria: Да спрем депортацията на Нарек”. Join Bozhidar and 3,185 supporters today.