Jo gjuhës turke ne sistemin arsimor shqiptar

Jo gjuhës turke ne sistemin arsimor shqiptar

Lanciata
4 marzo 2021
Petizione diretta a
Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë e 5 altri/altre
Firme: 107Prossimo obiettivo: 200
Sostieni ora

Perché questa petizione è importante

Lanciata da Marjana Koçeku

Marrëveshja ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Turqisë, për bashkëpunimin në fushën e arsimit është botuar në fletoren zyrtare më datën 2 mars.  
Ajo që bie në sy nga marrëveshja e arritur është futja e gjuhës turke në shkollat shqipe si lëndë e një gjuhe të huaj, me qëllim një programi pilot në gjuhën turke.

Ndërkohë  neni 3. pika 2, sanksionon edhe futjen e gjuhës turke në shkolla. Në këtë pikë thuhet qartë se palët do të inkurajojnë mësimdhënien dhe nxënien e  gjuhës zyrtare të palës tjetër, si dhe letërsinë dhe kulturën e palës tjetër, brenda sistemit të tyre arsimor.

Problemi qëndron pikërisht këtu- pse duhet të mësojmë ne gjuhen turke, pse duhet të përvetësojme kulturën e tyre dhe pse kjo ndodh pikërisht tani në prag fushate? 

Në Turqi ka një popullsi prej 5 milionë banorë me prejardhje shqiptare cka e bën të drejtë njerezore, lëndën e gjuhës shqipe në shkollat e tyre. 

Ndërsa e anasjellta jo.

Pas bombardimit të çdo kanali televiziv me telenovela turke nuk na duhet aspak një vendosje e saj në sistemin tonë arsimor.

Nese dhe ti je kundër këtij vendimi të botuar ne fletoren zyrtare dhe që se shpejti do të zbatohet nese nuk veprojme sa me shpejt,  atëherë firmos këtë peticion drejtuar institucioneve vendimmarrëse dhe bëji #SHARE qe ta nënshkruajnë dhe të tjerët. 

 

Sostieni ora
Firme: 107Prossimo obiettivo: 200
Sostieni ora

Decisori

  • Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë
  • Kryeministrit Rama
  • Ministres Evi Kushi
  • Organizatave te arsimit
  • Keshillit te Ministrave