Cerem o armată voluntară și profesionistă!

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!

Cristian Velixar started this petition to Ministerul Apărării and

Pe bădița Vasile îl prinsese la oaste cu arcanul, îl cetluiau acum zdravăn și-l puneau în câtuși, să-l trimeată la Piatra.” (citat din Ion Creanga)

În prezent, serviciul militar este obligatoriu. Asta înseamnă că după terminarea studiilor, fiecare cetățean de sex masculin este obligat să facă armata, chiar dacă nu-și dorește asta. La modul practic, unii băieți sunt răpiți de acasă pentru a fi înrolați în armată. Iar dacă fugi de această formă de muncă forțată, riști să faci închisoare.

Această practică este arhaică și barbară. Ea diminuează umanitatea recruților și le limitează drepturile și libertățile.

Adițional, din cauza acestui mecanism de recrutare, armata vede soldații ca pe o resursă de unică folosință. Cu alte cuvinte, armatei nu-i pasă dacă soldații sunt hărțuiți și bătuți. Ea închide ochii la acest comportament inuman și crud. Mai mult, armata ar mușamaliza puținele cazuri de abuz care ajung în atenția publicului.

Pentru a schimba acest raport, armata trebuie reformată. Avem nevoie de o armată voluntară și profesionistă. Serviciul militar să fie un job respectat, atât de societate, cât și de superiorii din armată.

Serviciu militar voluntar înseamnă că fiecare poate face armata dacă vrea și când vrea.

Dacă armata ar fi voluntară, s-ar schimba radical procesul de recrutare al soldaților. Astfel, armata va trebui să atragă recruți cu ajutorul unei perspective de carieră, cu diverse beneficii și cu garanția respectării umanității fiecăruia. Dacă acest aspect crucial nu ar fi respectat, nimeni nu s-ar angaja voluntar la armată.

În acest context, vă îndemn să susțineți această inițiativă. De pe urma ei beneficiază frații, fiii, colegii noștri și noi ca societate.

Vă rog să distribuiți această petiție.

Armata trebuie să fie VOLUNTARĂ!

Poză preluată de pe TVR Moldova

0 have signed. Let’s get to 500!