Zařaďte historii Černobylu do osnov Středních škol

0 have signed. Let’s get to 5,000!
At 5,000 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Michal Peňáz started this petition to Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

26.4. 1986 v 1:23:40 Moskevského času vybouchl čtvrtý reaktor Černobylské jaderné elektrárny. Snad pro každého Čecha nebo Slováka to je zcela základní znalost. Všichni ví co se stalo avšak krutá realita toho co se mohlo stát je známa málokomu.

Když se radioaktivní láva, která vznikla z paliva a písku, prožírala skrze betonovou vrstvu pod reaktorem tak v cestě měla nádrže se sedmi tisíci kubickými metry vody. V případě, kde by se dostala k těmto nádržím voda by se v nich okamžitě vypařila a následovala by obrovská termální exploze 2-4 megatun. Vše v okruhu 30 km by bylo zničeno včetně dalších tří stále fungujících reaktorů. Jejich palivo by bylo vystřeleno až 200 km daleko a znamenala by smrt obyvatel Kieva a většiny Minsku. Radiace by zasáhla Ukrajinu, Lotyšsko, Litvnísko, Bělorusko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Východní Německo a Československo. Pro většinu by to znamenalo narušení dodávky pitné vody a jídla, obrovské zvýšení ve výskytu rakoviny a defektů při narození a nespočetně mrtvých. Pro celé Bělorusko a Ukrajinu by to znamenalo neobyvatelnost po dobu více než 100 let.

Skoro celá Východní Evropa byla v ohrožení a milióny mohly přijít o život v důsledku. Mnoho narozených po roce 1986 by se nikdy nenarodilo.

Většina Východní Evropy by dnes byla smrtelná, kdyby nebylo Alexei Ananeka, Valeriho Bezpalova a Boris Barnaova, kteří se ponořily do radioaktivní vody aby otevřeli ventil co by dovolil vodu vypumpovat ven.

A ve vedení těchto operací stál Boris Scherbina více-předseda Rady Ministrů, a Valery Legasov člen Akademie Věd SSSR. Mimo to stovky dalších pracovali na tom aby tomuto bylo zabráněno.

Během našich studií na základních a středních školách slyšíme často o Karlu IV. a jednom nebo druhém Přemyslovci nebo o kdo ví jakém nevýznamným českém spisovateli. Avšak jména těchto lidí nepadnou ani jednou. Když otevřete učebnici dějepisu tak vše co uvidíte je kraťounký odstavec o havárii ale ani slovo o tom co mohlo být a ani slovo o lidech co umřeli za naši budoucnost. Proč se na tyto hrdiny zapomnělo? Touto peticí apelujeme na Ministerstvo školství a jednotlivé vzdělávací instituce aby zařadili do svých osnov historii Černobylu a přinejmenším jména Borise Schribiny a Valeryho Legasova.

0 have signed. Let’s get to 5,000!